ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λαμβάνουν χωρίς ένδειξη καθημερινά ασπιρίνη για να προλάβουν καρδιαγγειακά

02 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Συχνά, προτείνεται στους ηλικιωμένους να λαμβάνουν μια καθημερινή δόση ασπιρίνης για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, παρόλο που αυτό εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Η σύσταση για λήψη ασπιρίνης που στοχεύει στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, ήταν μέχρι πρότινος ένα ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο, τόσο για πρωτογενή, όσο και για δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, μετά τα αποτελέσματα τριών μεγάλων δοκιμών ασπιρίνης το 2018, οι οδηγίες σχετικά με την ασπιρίνη, έχουν υποστεί τροποποιήσεις. Γενικά, δεν συνιστάται πλέον η χρήση ασπιρίνης σε άτομα που δεν έχουν υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστάται σε ασθενείς που έχουν πάθει ήδη ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο και προσπαθούν να αποτρέψουν το να πάθουν κι άλλα εν καιρώ.

Η λήψη ασπιρίνης, ιδίως σε καθημερινή βάση, δεν αποτελεί πλέον γενική σύσταση, λόγω των πιθανών κινδύνων που ενέχει, ιδιαίτερα του κινδύνου αιμορραγίας και αναιμίας. Τόσο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, όσο και η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αλλάξει τις οδηγίες τους τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υγειονομικούς ότι η ασπιρίνη δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και ότι η χρήση της, εγκυμονεί κινδύνους. Παρά αυτές τις αλλαγές, νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι πολλοί Αμερικανοί που δεν πρέπει να παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, εξακολουθούν να το κάνουν.

Σύμφωνα με μια ερευνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 18,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 60 ετών και άνω, δηλαδή περίπου 1 στους 3, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν ασπιρίνη για την πρωτογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Πολλοί από αυτούς, περίπου 3,3 εκατομμύρια, το έκαναν χωρίς να τους το έχει προτείνει ιατρός.

«Αυτή η πρακτική υποστηρίχθηκε από στοιχεία πριν από το 2018. Χρειάζεται φυσικά κάποιος χρόνος για να διεισδύσουν [στην επιστημονική κοινότητα] τα νέα δεδομένα και να φτάσουν σε γιατρούς και ασθενείς και για να μεταφραστούν σε αλλαγές στη διαχείριση. Δυνητικά, μπορεί επίσης να υπάρχει μια συνιστώσα έλλειψης επίγνωσης και διστακτικότητας για την αλλαγή της ιατρικής διαχείρισης», δήλωσε ο Mohak Gupta, MD, καρδιολόγος στο Houston Methodist Hospital και συγγραφέας της επιστολής.

Σχετικά Άρθρα