ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρατάμε υγιές και ισορροπημένο το μικροβίωμα του εντέρου

04 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Το μικροβίωμα του εντέρου πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία καθώς προωθεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της ψυχολογίας και διάθεσή μας, και του συνόλου της υγείας. Όταν οι ισορροπίες διαταράσσονται, βιώνουμε από περίεργα συμπτώματα ως μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών.

Η Δρ Shyla Cadogan, διαιτολόγος με εξειδίκευση στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, προτείνει να περιορίσουμε τρία τρόφιμα, για να κερδίσουμε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Τα τηγανητά φαγητά ίσως μάς αρέσουν αλλά είναι γνωστό ότι δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την υγεία μας. Όσον αφορά δε το έντερο, αυτές οι τροφές είναι δύσκολο να χωνευτούν επαρκώς ενώ η υπερβολική κατανάλωσή τους συμβάλλει στην εμφάνιση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, η οποία δεν εμφανίζει σαφή συμπτώματα. 

Από την άλλη πλευρά, τα ραφιναρισμένα σάκχαρα έχουν συνδεθεί με την αύξηση του βάρους, ενώ παράλληλα προκαλεί και διαταραχές στο έντερο. Τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα, όπως αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού, κρουασάν, παγωτά και μπισκότα, μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, εξαλείφοντας τα καλά βακτήρια και ενισχύοντας τα βλαβερά βακτήρια. 

Τέλος, τα τεχνητά γλυκαντικά που αρκετοί προτιμούν, όπως η ασπαρτάμη, χαρακτηρίστηκαν ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ερευνητική ομοφωνία σχετικά με τα τεχνητά γλυκαντικά, παραμένει ασαφής, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. 

Σχετικά Άρθρα