Κινέζοι γιατροί σε Ευρωπαίους: Προστατεύστε γιατρούς και νοσηλευτές
18 Μαρτίου 2020, 09:05
Οι γιατροί από την Γιουχάν της Κίνας που έφτασαν στην Ιταλία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας σχολίασαν ότι οι συνάδελφοί τους στην Ευρώπη κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν εκείνοι στην αρχή της επιδημίας. Πρώτο μεγάλο λάθος, όπως επισημαίνουν, είναι η ανεπαρκής προστασία των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού!
«Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας μολύνονται σε ποσοστά σχεδόν ανάλογα με εκείνα της πρώτης φάσης της επιδημίας στην Γιουχάν», δήλωσε ο γαστρεντερολόγος Γου Ντονγκ της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πεκίνου, μιλώντας από την Γιουχάν μαζί με άλλους τρεις Κινέζους γιατρούς που έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία. «Πρέπει να προστατευθεί το ιατρικό προσωπικό», διαμήνυσε!
Η αλήθεια είναι ότι από την Ιταλία ως τις ΗΠΑ, αναφέρονται ελλείψεις προστατευτικών εξοπλισμών στα νοσοκομεία, όπως οι χειρουργικές μάσκες, την ώρα που γιατροί και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν εκατοντάδες πιθανά κρούσματα κορωνοϊού καθημερινά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Γιουχάν οι ωτορινολαρυγγολόγοι κι οι οφθαλμίατροι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό σε υψηλότερο ποσοστό από άλλους συναδέλφους τους στα ίδια νοσοκομεία, επεσήμανε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Peking Union Medical College Hospital, Ντου Μπιν. «Όπως το ερμηνεύω εγώ, οι γιατροί αυτοί έρχονται σε πολύ στενή επαφή με τους ασθενείς και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μολύνθηκαν εύκολα. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν οι γιατροί για το πώς πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε επισημαίνιντας ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα όταν στα μάτια μας φτάσουν σταγονίδια από ασθενή.
Τα τεστ για τον κορωνοϊό
Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί στην αρχή σε όλους ήπια ή και καθόλου συμπτώματα προκαλώντας δύο ειδών προβλήματα: Πρώτα από όλα αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα γίνονται άθελά τους, φορείς του. Και δεύτερον κάποιοι με υποκείμενα νοσήματα δεν ζητούν αμέσως βοήθεια και πάνε στο νοσοκομείο όταν πια είναι αργά.
«Κάντε εξετάσεις, κάντε εξετάσεις, κάντε εξετάσεις», τόνισε ο δρ Ντου. «Πέραν απ’ τις εξετάσεις δεν έχω ιδέα πώς μπορούν να εντοπιστούν τα ύποπτα κρούσματα και να πώς να τεθούν σε καραντίνα όσα άτομα ήλθαν σε στενή επαφή μαζί τους» τονίζει την ώρα που χώρες όπως είναι η Ελλάδα, εξετάζουν μόνο όσους έχουν συμπτώματα και όχι όλους όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
Όπως λένε όμως οι Κινέζοι γιατροί, η διενέργεια εξετάσεων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχει εξελιχθεί σε "βαρόμετρο" για τις κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας που πρέπει να αντιδρούν εγκαίρως στην επιδείνωση της επιδημίας.
Η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται επικρίσεις για το θέμα αυτό, όπως και άλλες χώρες από την Ινδονησία μέχρι την Ινδία, την ώρα που η Νότια Κορέα – που είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην Ασία – κατάφερε να αναχαιτίσει την επιδημία μέσω της υποβολής χιλιάδων ανθρώπων κάθε μέρα σε εξετάσεις.
Μ. Τσιλ.