ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατανάλωση αγελαδινού πρωτογάλακτος νέα τάση του TikTok για καλύτερη υγεία

18 September 2024, 10:00

images

Οι influencers που ασχολούνται με την ευεξία, οι celebrities και οι δημιουργοί περιεχομένου διαλαλούν τα οφέλη των συμπληρωμάτων πρωτογάλακτος βοοειδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστά ως «υγρός χρυσός», αυτά τα συμπληρώματα παρασκευάζονται από το πρώτο γάλα που παράγει μια αγελάδα μετά τον τοκετό. «Είναι γεμάτο με αντισώματα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη που βοηθούν τα νεογέννητα μοσχάρια να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιείς», εξηγεί η Maddie Pasquariello, MS, RDN.

Οι άνθρωποι παράγουν επίσης πρωτόγαλα μετά τον τοκετό, με το πρώτο παχύρρευστο μητρικό γάλα να περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά και αντισώματα που τρέφουν και προστατεύουν τα νεογνά από λοιμώξεις. Ωστόσο, το πρωτόγαλα βοοειδών και το ανθρώπινο πρωτόγαλα δεν είναι το ίδιο.

«Για να το θέσω απλά, το ανθρώπινο πρωτόγαλα έχει εξελιχθεί για να ωφελήσει ένα ανθρώπινο βρέφος και το βόειο πρωτόγαλα για να ωφελήσει ένα βοοειδές», αναφέρει ο Pasquariello. «Το πρωτόγαλα βοοειδών περιέχει IgG … ως την κυρίαρχη ανοσοσφαιρίνη, ενώ στο ανθρώπινο πρωτόγαλα, το IgA είναι το πιο διαδεδομένο. Το πρωτόγαλα των βοοειδών είναι συνολικά υψηλότερη σε ανοσοσφαιρίνες, λακτοφερρίνη και συνολική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη».

Ωστόσο, τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, καθώς υποστηρίζεται ότι προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, της βελτίωσης της υγείας του εντέρου, της ενίσχυσης της αθλητικής απόδοσης και της ενίσχυσης της ανάρρωσης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα οφέλη του ανθρώπινου πρωτογάλακτος για τα ανθρώπινα νεογέννητα, τα δεδομένα και τα στοιχεία που υποστηρίζουν το πρωτόγαλα βοοειδών για τους ενήλικες είναι ανάμεικτα, περιορισμένα ή ανύπαρκτα, σύμφωνα με διαιτολόγους και ερευνητές.

Ο Chris Mohr, Ph.D., RD, σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Fortune Recommends Health, προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν αρνητικές παρενέργειες από τα συμπληρώματα πρωτογάλακτος βοοειδών. 

Μεταξύ των πιο κοινών είναι:

Ναυτία.

Διάρροια.

Φούσκωμα.

Ο Mohr συνιστά τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργίες στο γάλα να αποφεύγουν και τα άτομα με καρδιακές και αυτοάνοσες διαταραχές ή που λαμβάνουν φάρμακα να μιλήσουν με έναν επαγγελματία υγείας, προτού αρχίσουν να παίρνουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Η Sheri Gaw, RDN, CDCES, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Dietitian Insights, συμφωνεί...

«Πάντα πρέπει να συζητάτε πρώτα το ενδιαφέρον σας για τη λήψη ενός νέου συμπληρώματος με τον γιατρό, το φαρμακοποιό ή το διαιτολόγο σας, καθώς μπορεί να επηρεάσει άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα [που λαμβάνετε] ή απλώς να μην σας είναι απαραίτητα», καταλήγει η Gaw.

Σχετικά Άρθρα