ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή εξέλιξη στον ασθενή που έλαβε νεφρό από χοίρο

13 Μαΐου 2024, 10:00

images

Πέθανε δύο μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο. Πρόκειται για τον 62χρονος Ρίτσαρντ Σλέιμαν από τη Βοστώνη που έπασχε από τελικού σταδίου νεφροπάθεια, όταν αποφάσισε να δεχτεί νεφρό από χοίρο που είχε υποστεί 69 γονιδιωματικές τροποποιήσεις. 

Οι γιατροί στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στις 16 Μαρτίου, είχαν δηλώσει ότι «αναρρώνει καλά», όταν πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις αρχές Απριλίου. Ενώ ακόμα και προχθές που ο ασθενής κατέληξε αιφνίδια, εξηγούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο θάνατός του σχετίζεται με τη μεταμόσχευση.

Βαρύ ιστορικό

Ο ασθενής έπασχε προεγχειρητικά και από διαβήτη και υπέρταση και έκανε θεραπείες στο Mass General για παραπάνω από μία δεκαετία. Αιμοκάθαρση έκανε για 7 χρόνια και το 2018 έλαβε ανθρώπινο νεφρό για πέντε χρόνια, καθώς ο οργανισμός το απέρριψε και ανέπτυξε άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Το 2023, ο ασθενής ξανάρχισε την αιμοκάθαρση, ωστόσο εμφάνισε σοβαρές αγγειακές επιπλοκές και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Ο Σλέιμαν συνέχισε να εργάζεται παρά τα προβλήματα υγείας. Πλέον η αναμονή για άλλο ανθρώπινο νεφρό ήταν μακρά και ο ίδιος είχε αρχίσει να απελπίζεται. Ο γιατρός του άρχισε να σκέφτεται τι εναλλακτικές έχουν.

«Θα έπρεπε να περιμένει 5-6 χρόνια για ένα ανθρώπινο νεφρό. Δεν θα ήταν σε θέση να επιβιώσει, είπε ο Δόκτορ Γουίλιαμς, που ρώτησε τον ασθενή του για το πώς θα έβλεπε τη λήψη νεφρού από χοίρο. Ο ασθενής είχε πολλές ερωτήσεις. Αποφάσισε να προχωρήσει. 

«Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ εγώ, αλλά και ως έναν τρόπο να δώσω ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε από το Mass General.

Σχετικά Άρθρα