Καινοτόμα επιθέματα πληγών με βάση το ανθρώπινο δέρμα
12 Αυγούστου 2021, 19:00
Προσαρμοσμένα και εξειδικευμένα επιθέματα πληγών με ιδιότητες που μοιάζουν με το δέρμα αναπτύσσονται στο πλαίσιο ενός συνεργατικού ερευνητικού προγράμματος.
Σε μια κοινή επιχείρηση της Skinomics GmbH από το Halle, του Πανεπιστημίου Martin Luther Halle-Wittenberg και του Ινστιτούτου Fraunhofer για τη Μικροδομή Υλικών και Συστημάτων (IMW), οι επιστήμονες χρησιμοποιούν βιοϊατρικά εφαρμόσιμα υλικά βασισμένα στην τροπελαστίνη για να δημιουργήσουν εξειδικευμένα επιθέματα πληγών. Προσφέροντας βιοσυμβατότητα, ανθεκτικότητα, βιοδιασπασιμότητα και μηχανικές ιδιότητες όπως αυτές του δέρματος. Οι προκλινικές δοκιμές επιβεβαίωσαν την καταλληλότητα του υλικού για χρήση σε χρόνιες και πολύπλοκες πληγές.
Με τα καινοτόμα επιθέματα, θα καλύπτεται η ανάγκη σύμφωνα με τους επιστήμονες για περίθαλψη των συχνών φλεβικών έλκων και των έλκων στα πόδια. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης, χρησιμοποιούνται πρωτεϊνικά υλικά για τη θεραπεία τέτοιων πληγών. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από ζωικούς ιστούς έχει προκαλέσει ανησυχίες. Παράλληλα με τους αυξημένους κινδύνους μόλυνσης ή ανεπιθύμητων ανοσολογικών αντιδράσεων, τα ιατρικά προϊόντα ζωικής προέλευσης μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηθικές συζητήσεις.
Εναλλακτική βιοϊατρική σε ζωικά υλικά
Με στόχο τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης σε ειδικούς επιδέσμους τραυμάτων με βάση τα ζώα, το κοινό ερευνητικό έργο αναπτύσσει επί του παρόντος προσαρμοσμένα, βιοϊατρικά εφαρμόσιμα υλικά με βάση την ανθρώπινη τροποελαστίνη. Αυτή η πρόδρομη πρωτεΐνη μετατρέπεται στο σώμα σε ελαστίνη-ένα ζωτικό και μακρόβιο δομικό βιοπολυμερές που έχει μηχανικές ιδιότητες και παρέχει στο δέρμα και σε άλλα όργανα την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Ο Δρ. Christian Schmelzer, Επικεφαλής του Τμήματος Βιολογικών και Μακρομοριακών Υλικών στο Fraunhofer IMWS, δήλωσε: «Η ελαστίνη είναι χημικά και ενζυματικά εξαιρετικά σταθερή, βιοσυμβατή και δεν προκαλεί ανοσολογικές απορρίψεις όταν χρησιμοποιείται ως βιοϋλικό στους ανθρώπους. Ως εκ τούτου, θέλουμε να δημιουργήσουμε νέες και καινοτόμες λύσεις για τη θεραπεία σύνθετων πληγών με βάση την ανθρώπινη τροποελαστίνη».
Εξατομικευμένη φροντίδα πληγών
Με επικεφαλής τον καθηγητή Dr Markus Pietzsch του Πανεπιστημίου Martin Luther Halle-Wittenberg, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε με επιτυχία μια βιοτεχνολογική διαδικασία για την τροποποίηση της τροποελαστίνης. Η τροποποιημένη τροποελαστίνη υποβάλλεται σε επεξεργασία στο Fraunhofer IMWS. Η διαδικασία ηλεκτροϊνοποίησης χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαιρετικά λεπτών νανοϊνών με διαμέτρους μόνο μερικές εκατοντάδες νανόμετρα. Οι διαδικασίες που αναπτύχθηκαν έχουν βελτιστοποιηθεί και μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να πληρούν τις απαιτήσεις της αντίστοιχης θεραπείας πληγών. Τα υλικά που παράγονται χρησιμοποιώντας τις νέες διαδικασίες διερευνώνται από την Skinomics GmbH σε αρχικές προκλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η συμβατότητά τους με το δέρμα και έχουν ήδη επιτύχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.
X.X.
Tags: Δέρμα, Επιθέματα πληγών