ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιός Δυτικού Νείλου: Έστειλε στο νοσοκομείο και το Δρ Φάουτσι

29 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου έγινε προ ημερών ο επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αλλεργία και τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΝΙΑΙD), γνωστός παγκοσμίως από τη διαχείριση της πανδημίας, Δρ Άντονι Φάουτσι. Το τσίμπημα κουνουπιού στον κήπο του ήταν αρκετό ώστε να παρουσιάσει υψηλό πυρετό, ρίγη και κόπωση, οδηγώντας τον στο νοσοκομείο επί σειρά ημερών...

Όπως έγινε γνωστό από τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Δρ Φάουτσι εξήλθε του νοσοκομείου  σλλά συνεχίζει τη νοσηλεία του σε καλύτερη κατάσταση στο σπίτι. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα εντελώς καλά! 

«Πραγματικά ένιωσα σαν να με χτύπησε φορτηγό», δήλωσε ο Δρ Φάουτσι, προσθέτοντας ότι «πρέπει να σας πω ότι δεν έχω αρρωστήσει ποτέ στη ζωή μου τόσο πολύ. Ποτέ. Μακράν, αυτή είναι η χειρότερη ασθένεια που έχω περάσει ποτέ».

Τα άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων -ο Δρ Φάουτσι είναι 83 χρόνων- ανήκουν στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό του Δυτικού Νείλου που οδηγεί στο νοσοκομείο ετησίως τουλάχιστον 1000 Αμερικανούς και ...στο κρεβάτι με κόπωση και πυρετό χιλιάδες άλλους. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά την περίοδο 2010-2023 καταγράφηκαν 1.868 ασθενείς με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου. Από αυτούς μάλιστα κατέληξαν οι 257.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί αφορούν μόνο ασθενείς με συμπτώματα. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ: η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα σοβαρά κρούσματα ήταν 70-79 ετών (με 445 κρούσματα). Ακολουθούν με 388 κρούσματα οι ηλικίες από 80 ετών και πάνω.

Η εφετινή περίοδος κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το τέλος Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τέλος Νοεμβρίου. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η κυκλοφορία των κουνουπιών έχει επιμηκυνθεί και δεν σταματά μέσα Οκτωβρίου όπως μέχρι πριν μερικά χρόνια. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες μολύνσεις και λοιμώξεις στους πολίτες, αλλά παράλληλα (πρέπει να) ενεργοποιεί και τα αντανακλαστικά τους ώστε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Σχετικά Άρθρα