Ηχογραφημένα ντοκουμέντα "καίνε" την Κίνα για την διαχείριση της πανδημίας
03 Ιουνίου 2020, 07:00
Μπορεί δημοσίως ο ΠΟΥ να συνεχάρη την Κίνα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την έναρξη της πανδημίας στα εδάφη της, αλλά συγκεκριμένες ηχογραφήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, αποκαλύπτουν μια σειρά παραπόνων από αξιωματούχους για έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης... Ειδικά τις πρώτες ημέρες ξεσπάσματος της πανδημίας, ο ΠΟΥ ζητούσε πληροφορίες από την Κίνα, σύμφωνα με ηχογραφήσεις εσωτερικών συναντήσεων, τις οποίες δεν λάμβανε!
Όπως αποδεικνύεται λοιπόν από τις ηχογραφήσεις, κάποιοι αξιωματούχοι του ΠΟΥ διαμαρτύρονταν σε συναντήσεις την εβδομάδα 6-12 Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο δεν στέλνει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ιού. Κι ενώ η Κίνα επιβεβαίωνε ότι ο ιός ήταν μεταδοτικός, ο ΠΟΥ δεν είχε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα τέλη του Ιανουαρίου.
«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες» ακούγεται να αναφέρει η επιδημιολόγος του ΠΟΥ και τεχνική επικεφαλής για τον Covid-19, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. «Προφανώς δεν αρκεί για να γίνει επαρκής σχεδιασμός», προσθέτει. Παράλληλα, ο επικεφαλής αξιωματούχος του ΠΟΥ στην Κίνα, Γκάουντεν Γκαλέα, σημείωσε σε μία από αυτές τις ηχογραφήσεις ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στο στάδιο που μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν εμφανιστούν στην κρατική τηλεόραση».
Να θυμίσουμε ότι ο ΠΟΥ έχει επικριθεί για την επιεική στάση του προς την Κίνα, ακόμη κι όταν προέκυψαν ερωτήματα για τις πληροφορίες που λάμβανε. Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, είχε επαινέσει την Κίνα για την καθιέρωση νέων προτύπων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με γρήγορα και επιθετικά μέτρα (την αυστηρή καραντίνα στην επαρχία Χουμπέϊ). Και ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Κίνα, σε δήλωση που επικαλείται το Associated Press αναφέρει ότι το προσωπικό και η ηγεσία εργάστηκαν ακατάπαυστα για να μεταδώσουν τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη-μέλη εξίσου. Ποιες πληροφορίες όμως; Αυτές που επέλεγε να τους δώσει η Κίνα!
Οι κινεζικές Αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη Γιουχάν στις 23 Ιανουαρίου, κι αφού είχαν καταφέρει να φύγουν από την περιοχή και την χώρα, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κάτοικοι! Αφού δηλαδή είχε καταφέρει να βρει ο νέος κορωνοϊός τον "τρόπο" να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο!