ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Ειδικοί ανησυχούν για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών H5N1

17 September 2024, 09:00

images

Καθώς έχουμε μπει στο φθινόπωρο και οι θερμοκρασίες ξεκινούν να μειώνονται, οι ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος που ενέχει ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, μπορεί να αυξηθεί - και λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εμφάνιση ενός ιού γρίπης που θα μπορούσε να μολύνει πιο εύκολα τους ανθρώπους.

«Για να είμαστε σαφείς, δεν έχουμε μέχρι στιγμής στοιχεία ότι αυτός ο ιός μπορεί εύκολα να μολύνει ανθρώπινα όντα ή ότι μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων εύκολα με σταθερό τρόπο», δήλωσε η Δρ Jennifer Nuzzo, διευθύντρια του Κέντρου Πανδημίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. «Αν είχε αυτή την ικανότητα, θα μιλούσαμε για πανδημία.

«Το δεύτερο που γνωρίζουμε ότι κάποιος το μετέδωσε σε κάποιον άλλο σχετικά εύκολα, είναι μια νέα πανδημία και θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα σε λίγες εβδομάδες», είπε η Nuzzo σε ένα σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Health Coverage Fellowship.

Η ανησυχία αυξάνεται καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν επειγόντως να λύσουν το μυστήριο του πώς ένα άτομο στο Μιζούρι που δεν είχε επαφή με ζώα , μολύνθηκε από έναν τύπο γρίπης των πτηνών.

Λίγες λεπτομέρειες έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο ασθενής είχε «σημαντικές υποκείμενες παθήσεις υγείας» που πιθανότατα τον έκαναν πιο ευαίσθητο στη μόλυνση, δήλωσε ο Δρ Nirav Shah, κύριος αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο ασθενής βρέθηκε θετικός στη γρίπη αφού νοσηλεύτηκε στις 22 Αυγούστου, έλαβε αντιιικά φάρμακα και έκτοτε έχει αναρρώσει και επέστρεψε στο σπίτι του.

Πρόσθετες δοκιμές από το Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας του Μιζούρι, επιβεβαίωσαν ότι το άτομο είχε έναν τύπο γρίπης H5, η οποία αποτελεί μία ασυνήθιστη παραλλαγή. Μόνο 13 άλλες λοιμώξεις H5 έχουν αναφερθεί σε ανθρώπους στις ΗΠΑ φέτος. Εκτός από την περίπτωση του Μιζούρι, όλες οι άλλες περιπτώσεις αφορούσαν εργαζόμενους σε φάρμες που είχαν άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή αγελάδες.

Το CDC επιβεβαίωσε ότι το κρούσμα του Μιζούρι, οφείλεται σε λοίμωξη από τον Η5 και τώρα προσπαθεί να αναλύσει την αλληλουχία του υπόλοιπου γονιδιώματος του ιού για να ανακαλύψει εάν σχετίζεται με εκείνους που μολύνουν τα πουλερικά και τα βοοειδή.

«Τα δεδομένα που έχουμε και που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, δείχνουν έναν ιό H5 που σχετίζεται στενά με τον ιό H5 που κυκλοφορεί μεταξύ των γαλακτοπαραγωγών αγελάδων», είπε ο Shah.

Οι ερευνητές πήραν επίσης συνέντευξη από τον ασθενή και εντοπίζουν τις πρόσφατες επαφές του. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το άτομο μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο και δεν υπάρχει ασυνήθιστη δραστηριότητα γρίπης στην περιοχή όπου ζει, είπε ο Shah.

«Το να βλέπω ότι κάποιος είναι στο νοσοκομείο, πιθανώς με H5N1, εντείνει την ανησυχία μου», ανέφερε η Nuzzo. «Όχι μόνο αυξάνει την ανησυχία μου για τους εργαζόμενους στις φάρμες», που κινδυνεύουν περισσότερο από μόλυνση, είπε, «αλλά εντείνει επίσης την ανησυχία ότι επιτρέπουμε σε αυτόν τον ιό να αποκτήσει νέες ικανότητες».

Σχετικά Άρθρα