Hangover: Και τώρα τι κάνουμε;
01 Ιανουαρίου 2022, 09:00
Το hangover είναι η πιο κοινή παρενέργεια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, με συμπτώματα όπως είναι η κόπωση, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ζάλη, η δίψα και η ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο και πολλοί αναρωτιούνται πώς αντιμετωπίζεται την επόμενη ημέρα...
Οι ειδικοί απαντούν:
1. Φάτε ένα καλό πρωινό
Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα θα μπορούσε να συμβάλει σε ορισμένα συμπτώματα hangover, όπως ναυτία, κόπωση και αδυναμία. Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, να παρέχει σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα και να μειώσει τα συμπτώματα του hangover.
2. Κοιμηθείτε πολύ
Αν και η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί hangover, μπορεί να κάνει το hangover σας χειρότερο. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και η ευερεθιστότητα είναι όλα συμπτώματα hangover που μπορεί να επιδεινωθούν από την έλλειψη ύπνου. Κάντε έναν καλό βραδινό ύπνο και επιτρέψτε στο σώμα σας να ανακάμψει.
3. Μείνετε ενυδατωμένοι
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα hangover. Η συνεχής ενυδάτωση θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα hangover όπως δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο και ζάλη.
4. Πιείτε ένα ποτό το επόμενο πρωί
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το να πίνετε ένα ποτό το επόμενο πρωί μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή της μεθανόλης σε φορμαλδεΰδη, η οποία θα μπορούσε να μειώσει ορισμένα συμπτώματα hangover. Ωστόσο οι γιατροί δεν συμφωνούν με τη συγκεκριμένη τακτική.
5. Δοκιμάστε να πάρετε μερικά συμπληρώματα
Ορισμένα συμπληρώματα, όπως το κόκκινο τζίνσενγκ, το φραγκόσυκο, το τζίντζερ, ή το έλαιο μποράγου, έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να μειώνουν τα συμπτώματα του hangover.
6. Αποφύγετε τα ποτά με ομοειδείς ουσίες
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine, 95 νεαροί ενήλικες έπιναν αρκετή βότκα ή bourbon για να φτάσουν σε συγκέντρωση αλκοόλ 0,11%. Διαπίστωσε ότι η κατανάλωση bourbon με υψηλή περιεκτικότητα σε ομοειδείς ουσίες είχε ως αποτέλεσμα χειρότερα hangover από την κατανάλωση βότκας χαμηλής περιεκτικότητας σε ομοειδείς ουσίες. Επομένως, η επιλογή ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ομοειδείς ουσίες, όπως η βότκα, το τζιν και το ρούμι, θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του hangover.