ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υψηλή πίεση συνδέεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο ημικρανίας

13 Αυγούστου 2024, 16:00

images

Η υψηλή αρτηριακή πίεση - ειδικά η υψηλή διαστολική πίεση - συνδέθηκε με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ημικρανίας στις γυναίκες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Ολλανδικό Ερευνητικό Συμβούλιο και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Neurology. 

Όπως αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Antoinette Maassen van den Brink, PhD, από το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο Erasmus MC στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με το πώς η ημικρανία συνδέεται με καρδιαγγειακά επεισόδια όπως εγκεφαλικά, καρδιακή προσβολή και καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει διεξαχθεί επαρκής έρευνα για το πώς η καρδιαγγειακή υγεία συνδέεται με την ανάπτυξη ημικρανίας.

Η πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 7.266 άνδρες και γυναίκες με διάμεση ηλικία 67 ετών, εξέτασε πώς το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ο διαβήτης μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση ημικρανίας. Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα αίματος και υποβλήθηκαν σε φυσικές εξετάσεις.

Μετά από προσαρμογή σε διάφορους παράγοντες κινδύνου και επίπεδα εκπαίδευσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ημικρανία.

Δεν βρέθηκε κάποια σύνδεση μεταξύ ημικρανιών και καρδιαγγειακών προβλημάτων στους άνδρες συμμετέχοντες στη μελέτη. Επιπλέον, δεν υπήρχε σύνδεση με τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Ο Maassen van den Brink δήλωσε ότι αυτό το εύρημα ήταν σύμφωνο με την ιδέα ότι η στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, σχετίζεται περισσότερο με την ημικρανία από οποιαδήποτε μειωμένη λειτουργία μεγαλύτερων αιμοφόρων αγγείων.

Ο Steven Allder, MD, σύμβουλος νευρολόγος στο Re:Cognition Health, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή την έρευνα, είπε στο Medical News Today ότι η μελέτη όντως υποστηρίζει αυτήν την ιδέα.

«Η θεωρία ότι οι ημικρανίες συνδέονται με μειωμένη λειτουργία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία, υποστηρίζεται από αυτή τη μελέτη, η οποία βρήκε μια σχέση μεταξύ της υψηλότερης διαστολικής αρτηριακής πίεσης - που σχετίζεται με τη λειτουργία των μικρών αγγείων - και των ημικρανιών».

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έλλειψη συσχέτισης που βρέθηκε με τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία πιο ενδεικτική της λειτουργίας των μεγάλων αγγείων. Αυτή η θεωρία έρχεται σε συμφωνία με άλλες έρευνες που υποδηλώνουν ότι οι ημικρανίες περιλαμβάνουν αλλαγές στη μικροαγγείωση του εγκεφάλου».

Ωστόσο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός πίσω από μια τέτοια σύνδεση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σχετικά Άρθρα