ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η λήψη κοινών αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ

16 September 2024, 07:00

images

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2019, περίπου 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ), μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα. Οι δύο κύριοι τύποι ΙΦΝΕ, είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Επί του παρόντος δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την ΙΦΝΕ και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι ποια είναι η ακριβής αιτία της πάθησης.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ βοηθούν να ρίξουν φως σε μια πιθανή αιτία για ΙΦΝΕ σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ScienceAdvances, η οποία αναφέρει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το προστατευτικό στρώμα βλέννας του εντέρου, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει ΙΦΝΕ.

Σύμφωνα με το Shai Bel, PhD, κύριο ερευνητή στην Ιατρική Σχολή Azreili στο Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ και επικεφαλής συγγραφέα αυτής της μελέτης, η ομάδα αποφάσισε να εξετάσει ειδικά τη χρήση αντιβιοτικών και την πιθανή επίδρασή της στον κίνδυνο ανάπτυξης ΙΦΝΕ, επειδή πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν εντοπίσει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών και του κινδύνου ανάπτυξης ΙΦΝΕ.

«Σε αντίθεση με πολλούς άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, αυτός είναι ένας που μπορεί να ελεγχθεί στο εργαστήριο με καλά ελεγχόμενο τρόπο», είπε ο Bel στο Medical News Today.

Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο ποντικιού με ΙΦΝΕ, με προηγμένες τεχνικές όπως η αλληλουχία RNA, η μηχανική εκμάθηση και η μέτρηση της έκκρισης βλέννας για να δουν πώς τα αντιβιοτικά τα επηρέασαν.

Στο συμπέρασμα της μελέτης, ο Bel και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά κατέστρεψαν το προστατευτικό στρώμα βλέννας στο πεπτικό σύστημα, επιτρέποντας στα βακτήρια να διεισδύσουν και ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής του εντέρου.

«Πάντα πιστεύαμε ότι τα αντιβιοτικά βλάπτουν μόνο τα βακτήρια και όχι εμάς, αλλά η νέα μας έρευνα διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν άμεσα τα κύτταρα στο έντερο μας», είπε ο Bel. «Αυτό το αποτέλεσμα εμποδίζει τα κύτταρα μας να εκκρίνουν προστατευτική βλέννα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διείσδυση βακτηρίων στους ιστούς μας. Με τον καιρό, αυτή η επιμονή των βακτηρίων εκεί που δεν υποτίθεται ότι υπάρχουν, θα προκαλέσει τον οργανισμό να ενεργοποιήσει μια φλεγμονώδη απόκριση, η οποία είναι το χαρακτηριστικό της ΙΦΝΕ».

Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αρνητική επίδραση των αντιβιοτικών στον φραγμό της βλέννας του εντέρου, δεν οφείλεται σε αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, αλλά σε αλλαγές απευθείας στα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βλέννας.

«Ίσως με αυτή τη νέα γνώση η χρήση αντιβιοτικών θα περιοριστεί σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται ότι θα [η χορήγησή τους] είναι χρήσιμη. Η κύρια λύση είναι ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να μας επηρεάσουν άμεσα, ανεξάρτητα από την επίδρασή τους στα βακτήρια μας. Στη συνέχεια, θα ελέγξουμε εάν άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες συνδέονται με τη χρήση αντιβιοτικών σε ασθενείς που πάσχουν από ΙΦΝΕ».

Σχετικά Άρθρα