Η καρδιακή υγεία των εργαζομένων βελτιώνεται σε προσεγμένους εργασιακούς χώρους
15 Νοεμβρίου 2023, 07:00
Ένας πιο προσεγμένος χώρος εργασίας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μεταξύ των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας. «Η μελέτη δείχνει πως οι συνθήκες εργασίας είναι καθοριστικοί παράγοντες της υγείας», δήλωσε η ερευνήτρια Lisa Berkman, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Χάρβαρντ.
«Όταν μετριάστηκαν οι αγχωτικές συνθήκες εργασίας και οι συγκρούσεις εργασίας- οικογένειας, είδαμε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των πιο ευάλωτων εργαζομένων, χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην παραγωγικότητά τους», προσέθεσε η ίδια. «Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για (όσους λαμβάνουν) χαμηλούς και μέτριους μισθούς που παραδοσιακά έχουν λιγότερο έλεγχο στα ωράρια και τις απαιτήσεις εργασίας τους και υπόκεινται σε μεγαλύτερες ανισότητες που επηρεάζουν την υγεία».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με δύο εταιρείες, μια εταιρεία πληροφορικής με 555 συμμετέχοντες υπαλλήλους και μία εταιρεία μακροχρόνιας φροντίδας με 973 συμμετέχοντες υπαλλήλους.
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν τους επόπτες της εταιρείας για στρατηγικές που υποστηρίζουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Ομάδες προϊσταμένων και υπαλλήλων παρακολούθησαν επίσης πρακτική εκπαίδευση για να εντοπίσουν νέους τρόπους για να αυξήσουν τον έλεγχο των εργαζομένων στα χρονοδιαγράμματα και τη ροή εργασίας τους.
Οι αλλαγές στο χώρο εργασίας δεν είχαν σημαντική επίδραση σε όλους τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς των εργαζομένων, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις για τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν με υψηλές βαθμολογίες καρδιακού κινδύνου.
Αυτοί οι εργαζόμενοι στην εταιρεία πληροφορικής, είδαν μείωση των βαθμολογιών καρδιακού κινδύνου που ισοδυναμεί με 5,5 χρόνια αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.
Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά στην εταιρεία μακροχρόνιας φροντίδας, όπου οι εργαζόμενοι είδαν μείωση που ισοδυναμεί με 10,3 χρόνια. Σαφώς, η ηλικία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Οι εργαζόμενοι άνω των 45 ετών με υψηλότερες βαθμολογίες καρδιακού κινδύνου, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν βελτίωση σε σχέση με τους νεότερους εργαζόμενους.
«Η παρέμβαση σχεδιάστηκε για να αλλάξει την κουλτούρα του χώρου εργασίας με την πάροδο του χρόνου, με την πρόθεση να μειώσει τη σύγκρουση μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων και τελικά να βελτιώσει την υγεία τους», δήλωσε ο συν-επικεφαλής ερευνητής Orfeu Buxton, διευθυντής του Sleep, Health & Society Collaboratory στο Penn State University. «Τώρα γνωρίζουμε ότι τέτοιες αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων και θα πρέπει να εφαρμοστούν ευρύτερα».