Η «κακή αρχή» στον επαγγελματικό βίο, οδηγεί σε προβλήματα υγείας αργότερα
12 Απριλίου 2024, 07:00
Ένα δύσκολο πρόγραμμα εργασίας στη νεαρή ενήλικη ζωή (20-30 ετών), μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου μέσης ηλικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ειδικότερα, οι νεαροί ενήλικες που εργάζονταν σε βάρδιες εκτός του συνηθισμένου προγράμματος 9:00-17:00, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν χειρότερο ύπνο και συμπτώματα κατάθλιψης στα 50 τους, ανακάλυψαν ερευνητές.
Όπως μεταδίδει το U.S. News, για τη μελέτη, η ερευνήτρια Wen-Jui Han, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της, ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροχρόνια μελέτη που παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 7.000 ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από 3 δεκαετίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα 20 έως τα 40 τους, οι άνθρωποι σπάνια ακολουθούν το πρόγραμμα 9-5.
«Πράγματι, περίπου τα ¾ των εργασιακών μοτίβων που παρατηρήσαμε, δεν ανταποκρίνονταν αυστηρά στη σταθερή εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η Han σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Αυτού του είδους οι ασταθείς ώρες εργασίας, συνδέονται με κακό ύπνο, σωματική κόπωση και συναισθηματική εξάντληση, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία, είπε ο Han.
«Τα άτομα με εργασιακά μοτίβα που περιλαμβάνουν οποιονδήποτε βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο καθημερινά, λιγότερο ποιοτικά, να σημειώνουν χαμηλότερες σωματικές και πνευματικές λειτουργίες και υψηλότερη πιθανότητα να αναφέρουν κακή υγεία και συμπτώματα κατάθλιψης στην ηλικία των 50 ετών, [από τα άτομα] με σταθερά τυπικά χρονοδιαγράμματα εργασίας», πρόσθεσε ο Han.
Τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, παρατηρήθηκαν στο 17% των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν σταθερές ώρες εργασίας στα 20 τους, αλλά στη συνέχεια στράφηκαν σε ασταθή εργασιακά πρότυπα στα 30 τους.
Αυτό δείχνει ότι οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων εργασίας στην υγεία, μπορούν να συσσωρευτούν κατά τη διάρκεια της ζωής, είπε η ερευνήτρια.
Συγκεκριμένα, οι μαύροι Αμερικανοί είναι πιο πιθανό να έχουν ασταθή προγράμματα εργασίας που συνδέονται με επιδείνωση της υγείας, σημείωσε η Han.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.