ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους

20 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Τα παιδιά και οι έφηβοι που κοιμούνται καθημερινά ή συχνά μέσα στις εβδομάδα πολύ λίγες ή ακατάλληλες ώρες, μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics. Τα ευρήματα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί συζητούν με τα παιδιά και τους γονείς τους για την υπέρταση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το U.S. News, μια ανάλυση δεδομένων από περισσότερα από 500 παιδιά και εφήβους με υπέρταση, αποκάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ λιγότερων από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ενώ η υπέρταση στα παιδιά δεν καταγράφεται σε υψηλά επίπεδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), εκτιμούν ότι 1 στους 7 νέους ηλικίας 12 έως 19 ετών έχει υπέρταση.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους, περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, τη μη αρκετή σωματική δραστηριότητα και την κακή διατροφή, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Η πλειοψηφία των παιδιών γυμνασίου και γυμνασίου στις ΗΠΑ, στερείται ύπνου. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το CDC, σχεδόν το 60% των παιδιών γυμνασίου και περισσότερο από το 70% των μαθητών γυμνασίου, δεν κοιμούνται αρκετά.

Το 1/3 των παιδιών που πηγαίνουν δημοτικό, κοιμάται λιγότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα, είπε η Amy Kogon, επίκουρη καθηγήτρια στο Perelman School of Medicine. Ο αριθμός των ωρών ύπνου που πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά και οι έφηβοι, εξαρτάται από την ηλικία.

 Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου συνιστά:

- 10 έως 13 ώρες κάθε βράδυ για παιδιά κάτω των 6 ετών.

- 9 έως 12 ώρες για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

- 8 έως 10 ώρες για ηλικίες 13 έως 18 ετών.

- 7 έως 9 ώρες για ηλικίες 18 ετών και άνω.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή πίεση σε πρώιμα στάδια στη ζωή σας, επειδή για όσο μεγαλύτερο διάστημα έχει κάποιος υπέρταση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρδιακή νόσο, δήλωσε ο Δρ Barry Love, διευθυντής του προγράμματος συγγενούς καρδιακού καθετηριασμού στο Mount Sinai Kravis Children's Heart Center.

«Γνωρίζουμε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζεται με την πρώιμη έναρξη της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού», είπε ο Love, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη. «Πιστεύουμε ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, επέρχεται με την πάροδο του χρόνου».

Σχετικά Άρθρα