Η έγκαιρη θεραπεία επιβραδύνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης
25 Απριλίου 2023, 10:00
Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση - πριν καν αρχίσουν να εμφανίζονται τα συμπτώματα - θα μπορούσε ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμφάνιση της πάθησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μικρής κλινικής δοκιμής φάσης 3, έδειξαν ότι μία φαρμακευτική ουσία που ονομάζεται τεριφλουνομίδη μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε άτομα που έχουν αυτό που είναι γνωστό ως ακτινολογικά απομονωμένο σύνδρομο (RIS), το οποίο προκαλεί τις ίδιες βλάβες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που παρατηρούνται σε άτομα με ΣΚΠ. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στην 75η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη.
Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν RIS, αναπτύσσουν και ΣΚΠ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για το RIS, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι ειδικοί.
Η τεριφλουνομίδη έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με τον πιο κοινό τύπο σκλήρυνσης κατά πλάκας, που ονομάζεται υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και αντιπροσωπεύει το 85% όλων των περιπτώσεων. Η Sanofi, η οποία παράγει το φάρμακο, συνέβαλε στη χρηματοδότηση της δοκιμής.
Η νέα δοκιμή είναι η δεύτερη του είδους της που εξετάζει εάν ένα εγκεκριμένο φάρμακο για την ΣΚΠ είναι σε θέση να αποτρέψει τα συμπτώματα σε άτομα που έχουν RIS. Η δοκιμή ARISE εξέτασε ένα άλλο φάρμακο για τη ΣΚΠ σε 87 άτομα στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι είναι αποτελεσματικό στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη των συμπτωμάτων της ΣΚΠ.
Η τελευταία μελέτη παρακολούθησε 89 ενήλικες από την Ευρώπη και την Τουρκία με μέσο όρο ηλικίας τα 40, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 2 χρόνια. Το 70% ήταν γυναίκες και όλοι είχαν συμπτώματα RIS που εμφανίστηκαν σε μαγνητική τομογραφία, αλλά κανείς δεν είχε συμπτώματα ΣΚΠ.
Σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν θεραπεία με τεριφλουνομίδη είχαν 63% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμων συμπτωμάτων ΣΚΠ, συμπεριλαμβανομένων του μουδιάσματος και του μυρμηγκιάσματος και προβλημάτων ισορροπίας ή ζάλης.
Η καλύτερη κατανόηση του RIS θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς στους οποίους οι ασθενείς θα ωφεληθούν περισσότερο από την έγκαιρη παρέμβαση.