Η διατήρηση του συνένζυμου NAD να είναι το κλειδί για την επιβράδυνση της γήρανσης
13 Φεβρουαρίου 2025, 10:00
![images](https://www.ygeiawatch.com.cy/storage/app/uploads/public/c0c/ce1/821/thumb__800_0_0_0_auto.jpeg)
Το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD) είναι ένα μόριο που βρίσκεται σε κάθε ζωντανό κύτταρο του οργανισμού. Αποτελούμενο από βιταμίνη Β3 - επίσης γνωστή ως νιασίνη - το NAD διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενέργειας, καθώς και στην επιδιόρθωση του DNA. «Το NAD είναι ένα ουσιαστικό μόριο που παίζει κρίσιμους ρόλους σε όλα τα ζωντανά κύτταρα - βακτήρια, φυτά και ζώα», εξήγησε ο Mathias Ziegler, MD, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.
«Ο θεμελιώδης ρόλος του NAD είναι η ανάκτηση ενέργειας από πηγές τροφίμων για να την καταστήσει διαθέσιμη για κυτταρικές λειτουργίες. Μεταφορικά μιλώντας, το NAD λειτουργεί σαν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που αποθηκεύει ενέργεια που ανακτάται από τα θρεπτικά συστατικά και στη συνέχεια τη μεταβιβάζει σε διαδικασίες που απαιτούν ενέργεια. Η πιο σημαντική από αυτές τις διεργασίες λαμβάνει χώρα στα μιτοχόνδρια, το κέντρο ισχύος του κυττάρου», συνέχισε.
Ο Ziegler είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που εξηγεί πώς τα μιτοχόνδρια λειτουργούν ως «δεξαμενές» για την αποθήκευση NAD για χρήση των κυττάρων.
Για αυτήν τη μελέτη, ο Ziegler και η ομάδα του ανέπτυξαν κυτταρικά μοντέλα για να εξετάσουν πώς μπορεί να αντιδράσουν τα κύτταρα όταν τα επίπεδα NAD μειώνονται κατά τη διαδικασία γήρανσης. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα επίπεδα NAD μειώνονται καθώς γερνάμε, προκαλώντας δυνητικά αυξημένα επίπεδα βλάβης του DNA και μειωμένο κυτταρικό μεταβολισμό, τα οποία συνδέονται με τη διαδικασία γήρανσης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μιτοχόνδρια λειτουργούν ως «δεξαμενή» για να συγκρατούν το NAD και να το παρέχουν στο κύτταρο όπως χρειάζεται.
«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το μιτοχονδριακό NAD παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σε καταστάσεις κυτταρικού στρες», είπε ο Ziegler. «Ωστόσο, το πώς το NAD ασκεί αυτόν τον ρόλο παρέμεινε άγνωστο. Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι τα μιτοχόνδρια μπορούν να παρέχουν NAD όταν η ζήτηση για αυτό το μόριο είναι υπερβολική σε άλλα μέρη του κυττάρου».
Ο Ziegler και η ομάδα του ανακάλυψαν επίσης ότι εάν τα μιτοχόνδρια δεν έχουν αρκετό NAD αποθηκευμένο, μπορεί να έχει μια θανατηφόρα συνέπεια για το κύτταρο.
«Η μελέτη μας συνδέει 2 χαρακτηριστικά της γήρανσης, τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και τα απορρυθμισμένα επίπεδα NAD, υποδεικνύοντας ότι η υπερβολική κατανάλωση μιτοχονδριακού NAD μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα που οδηγεί σε δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια και, επομένως, σε ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν στην αύξηση των επιπέδων NAD για την καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Metabolism.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, μεταβολισμός