ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η «διάρροια των ταξιδιωτών»

23 Αυγούστου 2019, 07:14

images

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι μια δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος που πολύ συχνά προκαλείται από τη λήψη μολυσμένης τροφής ή νερού.

Μερικές φορές εμφανίζεται απλά και μόνο από αλλαγή περιβάλλοντος και διατροφικών συνηθειών.

Το ευχάριστο είναι ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς καν ειδική θεραπεία!

Καθώς όμως πρόκειται για δυσάρεστη κατάσταση που χαλάει τις διακοπές μας, είναι χρήσιμο να μειώνουμε όσο μπορούμε τις πιθανότητες να συμβεί και να έχουμε μαζί μας αντιδιαρροϊκά φάρμακα τα οποία θα μας συστήσει ο θεράπων ιατρός μας για την περίπτωση αυτή. Ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε χώρες του τρίτου κόσμου όπου υπάρχουν πολλά μικρόβια στα οποία δεν είμαστε συνηθισμένοι…

Η βασική οδηγία πάντως είναι να τρώμε καλά ψημένα φαγητά (κι όχι πχ ωμές σαλάτες), να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας καθώς κάθε χερούλι πόρτας και κάθε ακουστικό τηλεφώνου που ακουμπάμε, είναι δυνητικά γεμάτο μικρόβια που θα περάσουν στον οργανισμό μας μόλις αγγίξουμε το πρόσωπο μας…

Τα συμπτώματα

Η διάρροια των ταξιδιωτών ξεκινά συνήθως λίγα 24ωρα αφού φτάσουμε στον προορισμό μας ή ακόμα και τις πρώτες μέρες αφού επιστρέψουμε στην πατρίδα.

Διαρκεί δε από 2-3 μέρες ως δύο εβδομάδες και έχει τουλάχιστον δύο επιτακτικές επισκέψεις την ημέρα στην τουαλέτα.

Συνοδεύεται επίσης από κράμπες στην κοιλιά (πόνους), ναυτία, έμετο, αδυναμία και κάποιες φορές και πυρετό.

Πότε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια

Συνήθως όλα σταματούν μέσα σε μια εβδομάδα μέσα στην οποία αρκεί να πίνουμε πολλά υγρά για να μην αφυδατωθούμε.

Αν όμως οι πόνοι είναι δυνατοί, πάμε στην τουαλέτα συνεχώς και έχουμε πυρετό πάνω από μία ημέρα, πρέπει να αναζητήσουμε την συμβουλή γιατρού έστω και τηλεφωνικά.

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν αλλά αν θα τα πάρουμε και πότε, θα το κρίνει ο γιατρός μας.

Άμεσα σε νοσοκομείο πρέπει να πάμε αν δούμε αίμα στα κόπρανα ή έχουμε λιποθυμική τάση. Ο εμετός και η διάρροια είναι πολύ συχνά και έντονα. Ομοίως κι αν ο πυρετός ανέβει άνω των 39 βαθμών κελσίου.

Για τα παιδιά

Για τα παιδιά κάτω των 16 ετών είναι σημαντικό να φροντίσουμε να μην αφυδατωθούν και να καλέσουμε γιατρό αν τα συμπτώματα είναι έντονα και επιμένουν πάνω από δύο ημέρες.

Έντονα συμπτώματα θεωρούνται ο υψηλός πυρετός, οι συνεχείς έμετοι, η υπνηλία, η ξηροστομία, το αίμα στα κόπρανα και η έλλειψη όρεξης και ενεργητικότητας.

ΠηγήMayo Clinic

Σχετικά Άρθρα