Η αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας επιβραδύνει την εξέλιξη της Αλτσχάιμερ
22 Αυγούστου 2022, 07:00
Το Fusobacterium nucleatum (F. nucleatum) είναι ένα βακτήριο που σχετίζεται με στοματικές παθήσεις όπως η περιοδοντίτιδα, η κακή αναπνοή, το απόστημα των δοντιών και ο καρκίνος του στόματος. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με μια ποικιλία ασθενειών σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, των λοιμώξεων και των φλεγμονωδών καταστάσεων.
Πιο πρόσφατα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Jake Jinkun Chen, DMD, MDS και PhD, Καθηγητής Περιοδοντολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Στοματικής Βιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, είπε ότι η εργασία της ομάδας του, η οποία έγινε με ποντίκια, έδειξε ότι το F. nucleatum μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο, είτε με τη δημιουργία φλεγμονής είτε με την εγκατάσταση στον εγκέφαλο και την έκκριση παθολογικών μορίων.
«Οι μελέτες μας δείχνουν ότι το F. nucleatum μπορεί να μειώσει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης σε ποντίκια μέσω ορισμένων οδών σήματος», είπε ο Chen. «Αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους κλινικούς γιατρούς».
Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα θα μπορούσαν να έχουν τόσο εκτεταμένες επιδράσεις, ο Chen εξήγησε ότι το F. nucleatum προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των μικρογλοιακών κυττάρων. Τα μικρογλοιακά κύτταρα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο που φυσιολογικά αφαιρούν τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα και τις λοιμώξεις. Αυτή η υπερβολική ανάπτυξη μικρογλοιακών κυττάρων δημιουργεί αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση.
«Η χρόνια φλεγμονή ή λοίμωξη πιστεύεται ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για τη γνωστική έκπτωση που εμφανίζεται καθώς εξελίσσεται η Νόσος Αλτσχάιμερ».
Ο ίδιος σημείωσε ότι ενώ η έρευνά του δεν αποδεικνύει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει νόσο του Αλτσχάιμερ, υποδηλώνει ότι, εάν δεν θεραπεύσετε επαρκώς την ασθένεια των ούλων, μπορεί να επιδεινώσετε τα συμπτώματα της Νόσου Αλτσχάιμερ.
Πιστεύει, μάλιστα, ότι αυτή η εργασία είναι σημαντική επειδή οι περισσότεροι ενήλικες έχουν περιοδοντική νόσο και πολλοί θα αναπτύξουν Νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτό το είδος βακτηρίων επηρεάζει τη νόσο, θα βοηθούσε τους οδοντίατρους και τους νευρολόγους να κατανοήσουν καλύτερα την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων.
Προσθέτει ότι το επόμενο βήμα στην έρευνά του θα είναι να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο microRNA για να στοχεύσει στις κύριες αιτίες της Νόσου Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού αμυλοειδών πλακών, της εναπόθεσης πρωτεΐνης και της φλεγμονής του εγκεφάλου.
Είπε, τέλος, ότι ο στόχος του είναι να βρει «μια ισχυρή και αποτελεσματική προσέγγιση «σε μια κίνηση» που οδηγεί στην ανακάλυψη αποτελεσματικών, ασφαλών και αποδοτικών στρατηγικών θεραπείας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ».