ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονιδιακή θεραπεία πιθανόν να αντιμετωπίζει τον καρκίνο

04 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Το 2010, οι γιατροί αντιμετώπισαν τη λευχαιμία του Doug Olson με μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία. Η θεραπεία βοήθησε τον Olson και ένα δεύτερο ασθενή, σύμφωνα με τους γιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι οποίοι είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που η θεραπεία μελετήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι γιατροί περιγράφουν τις δύο περιπτώσεις σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. 

Αναφέρουν ότι τα δύο παραδείγματα δείχνουν ότι η θεραπεία,  που ονομάζεται θεραπεία κυττάρων CAR-T , μπορεί να επιτεθεί στον καρκίνο αμέσως, στη συνέχεια να παραμείνει μέσα στο σώμα για χρόνια και να εξελιχθεί εκεί για να κρατήσει μακριά την ασθένεια.

Με βάση τα αποτελέσματα 10 ετών, «μπορούμε τώρα να συμπεράνουμε ότι τα κύτταρα CAR-T μπορούν πραγματικά να θεραπεύσουν ασθενείς από λευχαιμία», δήλωσε ο Δρ Carl June, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η  θεραπεία  περιλαμβάνει τη συλλογή των Τ-λεμφοκυττάρων του ίδιου του ασθενούς, των λευκών αιμοσφαιρίων - κλειδί για το ανοσοποιητικό σύστημα - και τη γενετική αλλαγή τους στο εργαστήριο, έτσι ώστε να βρουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Τα τροποποιημένα κύτταρα επιστρέφονται στον ασθενή.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Joseph Melenhorst, είπε ότι κατάφεραν να απομονώσουν και να αναλύσουν τα κύτταρα χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, οι οποίες τους έδωσαν «πολύ καλή εικόνα» για το πώς αυτά επέμεναν στο σώμα των ασθενών.

Ο Δρ Armin Ghobadi του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis , ειδικός στη γονιδιακή και κυτταρική ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο, χαρακτήρισε τα ευρήματα «απίστευτα». Αν και η λέξη «θεραπεία» χρησιμοποιείται σπάνια στον καρκίνο, είπε ότι φαίνεται ότι αυτοί οι ασθενείς «πιθανότατα» θεραπεύτηκαν.

Του κίνησε το ενδιαφέρον η επιμονή των κυττάρων CAR-T και ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται το ζωντανό φάρμακο.

«Είναι πολύ όμορφο να το βλέπεις», είπε ο Ghobadi, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Σε αυτό το σημείο, είπε ο June, "δεκάδες χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπείες με κύτταρα CAR-T, οι οποίες έχουν εγκριθεί για ορισμένους καρκίνους του αίματος από υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ο οργανισμός ενέκρινε για πρώτη φορά μια θεραπεία CAR-T το 2017  που αναπτύχθηκε από την Penn και τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis για την παιδική λευχαιμία".

Η μελέτη Nature οργανώθηκε εν μέρει από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής  Έρευνας Novartis και εν μέρει από επιχορηγήσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.


Σχετικά Άρθρα