ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γονίδια συνδέονται με τον κίνδυνο αυτισμού σε παιδιά μητέρων με άσθμα

04 Οκτωβρίου 2024, 10:00

images

Διαχρονική μελέτη στην Αυστραλία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά γυναικών με άσθμα που είχαν αυξημένη έκφραση συγκεκριμένων φλεγμονωδών γονιδίων, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπεριφορές που σχετίζονται με τον αυτισμό στους 12 μήνες ζωής. 

Τα εν λόγω γονίδια ήταν τα εξής: CYSLTR2, NOX1, C1QA, CXCL10, C8A και IL23R. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, & Immunity Health.

Ο αυτισμός ή η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, είναι μια αναπτυξιακή κατάσταση που επηρεάζει την επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά.

Η έρευνα έχει επισημάνει τον πιθανό ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην πιθανότητα εμφάνισης χαρακτηριστικών που σχετίζονται με τον αυτισμό στα βρέφη. Μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι προκαλείται από ανώμαλη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι το άσθμα. Το άσθμα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών και είναι η κύρια νόσος του ανοσοποιητικού που περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά μητέρων με άσθμα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό.

Η συγγραφέας της μελέτης Vanessa E. Murphy και οι συνεργάτες της ήθελαν να διερευνήσουν εάν οι βιοδείκτες φλεγμονώδους γονιδίου στο αίμα των μητέρων, συσχετίστηκαν με αυξημένη πιθανότητα αυτισμού στα βρέφη τους. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη τους ήταν έγκυες γυναίκες που στρατολογήθηκαν ως μέρος της δοκιμής Breathing for Life, μιας πειραματικής μελέτης νέων τρόπων διαχείρισης του άσθματος, και τα παιδιά τους που συμμετείχαν σε μια μελέτη παρακολούθησης. Όλα τα απαραίτητα δεδομένα δόθηκαν από 24 ζεύγη μητέρας-βρέφους.

Από τα 24 βρέφη της μελέτης, 4 παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα συμπεριφορών που σχετίζονται με τον αυτισμό, ενώ τα υπόλοιπα 20 είχαν χαμηλή πιθανότητα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι μητέρες των βρεφών στην ομάδα υψηλής πιθανότητας, εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερη δραστηριότητα 6 φλεγμονωδών γονιδίων: CYSLTR2, NOX1, C1QA, CXCL10, C8A και IL23R.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι 2 από αυτά τα γονίδια - το CYSLTR2 και το CXCL10 - συσχετίστηκαν ιδιαίτερα με τις δυσκολίες επικοινωνίας στα βρέφη. Αυτό υποδηλώνει ότι η μητρική έκφραση αυτών των γονιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη,  μπορεί να συνδέεται με πρώιμες προκλήσεις κοινωνικής επικοινωνίας στα βρέφη, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που σχετίζεται με τον αυτισμό.

Τέλος, 2 άλλα γονίδια - το ALOX5 και το MAFK - συνδέθηκαν με δυσκολίες αισθητηριακής ρύθμισης στα βρέφη. Η αισθητηριακή ρύθμιση αναφέρεται στο πώς τα παιδιά επεξεργάζονται και ανταποκρίνονται σε αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως ήχους, φώτα ή αφή. Οι διαφορές στην αισθητηριακή ρύθμιση, είναι επίσης συχνές σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των γονιδίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτειναν να έχουν πιο έντονες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αισθητηριακή ρύθμιση.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα του μητρικού ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα η φλεγμονή, μπορεί να συνδέεται με διακριτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό στην πρώιμη βρεφική ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων κοινωνικής επικοινωνίας και αισθητηριακής ρύθμισης.

Σχετικά Άρθρα