ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γνώση και επίγνωση στην περίπτωση ενός άνδρα που δεν βλέπει...αριθμούς

28 Ιουνίου 2020, 08:00

images

Ένας 70χρονος στις ΗΠΑ δεν μπορεί να δει τους αριθμούς από το 2 ως το 9, είτε στο χαρτί είτε με τη μορφή τρισδιάστατων αντικειμένων λόγω μιας εξαιρετικά σπάνιας εγκεφαλικής διαταραχής! Όπως λένε οι ερευ6νητές που ασχολούνται με την περίπτωσή του, φαίνεται ότι ο εγκέφαλος του άνδρα στην πραγματικότητα μπορεί να «δει» τους αριθμούς, αλλά αυτή η γνώση δεν μετατρέπεται σε επίγνωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Μάικλ Μακ Κλόσκι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), και ανέφεραν ότι ο ασθενής, που είναι γνωστός μόνο με τα αρχικά RFS, έχει διαγνωστεί με μια σπάνια νευροεκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, το φλοιοβασικό σύνδρομο ή φλοιοβασική εκφύλιση, που έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη ατροφία του εγκεφαλικού φλοιού του και των βασικών γαγγλίων.

Ο RFS, ο οποίος ήταν μηχανικός και είχε πολύ καλή σχέση με τους αριθμούς, εκδήλωσε το 2010 πονοκέφαλο, δυσκολία κατανόησης και εκφοράς του λόγου, αμνησία και προσωρινή απώλεια όρασης. Λίγους μήνες μετά άρχισε να δυσκολεύεται να περπατήσει και είχε μυϊκούς σπασμούς και τρόμο (έτρεμε).

Αλλά εκτός από όλα τα παραπάνω,, ο RFS δεν μπορούσε, και να δει τους αριθμούς από το 2 έως το 9. Όταν τους κοιτάζει, βλέπει μόνο μερικές μπερδεμένες γραμμές που περιγράφει ως «σπαγγέτι» και δεν έχει ιδέα τι βλέπει. 

Εξάλλου, ενώ δεν έχει πρόβλημα να δει τους υπόλοιπους δύο αριθμούς το 0 και το 1, τα γράμματα και άλλα σύμβολα, δεν μπορεί μυστηριωδώς να δει οτιδήποτε υπάρχει κοντά ή πάνω από οποιονδήποτε αριθμό. Αν π.χ. έχει απέναντί του τον αριθμό 3 με μία εικόνα βιολιού σχεδιασμένη από πάνω, μπορεί να δει το 3, αλλά όχι το βιολί. Όταν η εικόνα με το βιολί απομακρύνεται από τον αριθμό, τότε βλέπει κανονικά το βιολί.

Όπως φάνηκε από πειράματα με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, ο εγκέφαλός του αντιδρά και μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα ή λέξεις που οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν μέσα σε μεγάλους αριθμούς, παρόλο που ο ίδιος ο ασθενής δεν έχει επίγνωση. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός του είναι ικανός για πολύπλοκη επεξεργασία, αλλά παρόλα αυτά ο ίδιος αδυνατεί να δει τους αριθμούς 2 έως 9.

«Ο εγκέφαλος του RFS είναι ακριβώς όπως οποιουδήποτε άλλου, εκτός από το ότι η πάθησή του έχει προξενήσει κάποια ζημιά που αφορά την επίγνωση. Ενώ ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται αυτό που βλέπει, μετά κάτι πάει στραβά με την επιπρόσθετη εργασία για να αποκτήσει επίγνωση», δήλωσε ο δρ Μακ Κλόσκι.

Επειδή η πάθησή του έχει προκαλέσει εκτεταμένη νευροεκφύλιση, οι επιστήμονες αδυνατούν να προσδιορίσουν ποια ακριβώς περιοχή του εγκεφάλου, που έχει καταστραφεί, ευθύνεται για την ιδιομορφία του RFS.


Σχετικά Άρθρα