ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυτά που καταναλώνουν οι γορίλες οδηγούν σε νέα φάρμακα

15 September 2024, 08:00

images

Οι γορίλες μπορεί να έχουν ενδείξεις για μελλοντική ανακάλυψη φαρμάκων, σύμφωνα με επιστήμονες. Συγκεκριμένα, ερευνητές στη Γκαμπόν μελέτησαν τροπικά φυτά που τρώγονται από άγριους γορίλες - και χρησιμοποιούνται επίσης από ντόπιους θεραπευτές - εντοπίζοντας φαρμακευτική δράση σε 4 από αυτά. Μάλιστα, εργαστηριακές μελέτες αποκάλυψαν ότι τα φυτά ήταν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά συστατικά.

Είναι γνωστό ότι οι πίθηκοι «αυτοθεραπεύονται», επιλέγοντας φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Ένας τραυματισμένος ουρακοτάγκος, έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο επειδή χρησιμοποίησε μια πάστα φυτών για να θεραπεύσει τον τραυματισμό του.

Στην τελευταία μελέτη, οι βοτανολόγοι κατέγραψαν τα φυτά που έτρωγαν οι γορίλες των δυτικών πεδιάδων στο εθνικό πάρκο Moukalaba-Doudou της Γκαμπόν. Επέλεξαν 4 φυτά που ήταν πιθανό να είναι ωφέλιμα, με βάση συνεντεύξεις με τοπικούς θεραπευτές: το δέντρο fromager (Ceiba pentandra), την κίτρινη μουριά (Myrianthus arboreus), το αφρικανικό τικ (Milicia excelsa) και τις συκιές (Ficus).

Ο φλοιός των δέντρων - που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από τα στομαχικά προβλήματα μέχρι τη στειρότητα - περιείχε χημικές ουσίες με φαρμακευτική δράση, από φαινόλες έως φλαβονοειδή.

Και τα 4 φυτά έδρασαν αντιβακτηριδιακά έναντι τουλάχιστον 1 πολυανθεκτικού στελέχους, του E. coli. Ειδικότερα, το δέντρο fromager έδειξε «αξιοσημείωτη δραστηριότητα» έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών, λένε οι ερευνητές.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι γορίλες εξελίχθηκαν για να τρώνε φυτά που τους ωφελούν και υπογραμμίζει τα τεράστια κενά στη γνώση μας για τα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής», δήλωσε η Δρ Joanna Setchell, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Durham.

Σημειώνεται ότι η Γκαμπόν έχει τεράστια ανεξερεύνητα δάση, τα οποία φιλοξενούν ελέφαντες, χιμπατζήδες και γορίλες, καθώς και πολλά φυτά άγνωστα στην επιστήμη. Η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση ενός τεράστιου αριθμού γορίλων, οι οποίοι κατατάσσονται ως άκρως απειλούμενα στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό PLOS ONE.

Σχετικά Άρθρα