ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

FDA προς φαρμακευτικές εταιρείες: Στοχεύστε στα νέα στελέχη του κορωνοϊού

26 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε ότι συμβούλευσε τους κατασκευαστές φαρμάκων να ενημερώσουν τα εμβόλια κατά της COVID-19 για να στοχεύσουν το στέλεχος KP.2, το οποίο εμφανίστηκε μετά την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή JN.1, που άρχισε να κυκλοφορεί ευρέως στις ΗΠΑ τον περασμένο χειμώνα. Η ανακοίνωση ακολούθησε το ομόφωνο ψήφισμα της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA σχετικά με τη σύσταση να ενημερωθούν τα εμβόλια για το φθινόπωρο.

Μετά την ψηφοφορία, υπήρξε διαφωνία μεταξύ των μελών της επιτροπής και του Δρ Peter Marks, του κορυφαίου ρυθμιστή εμβολίων του οργανισμού, σχετικά με το ποιο στέλεχος πρέπει να επιλέξει ο οργανισμός. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής, εξέφρασαν προτίμηση για το JN.1 , ενώ ο Marks πρότεινε ένα νεότερο στέλεχος, όπως το KP.2 .

«Πληρώνουμε ένα απίστευτα υψηλό ασφάλιστρο για τα εμβόλια mRNA για να μπορούμε να έχουμε τα πιο ενημερωμένα εμβόλια», είπε ο Marks.

Η παραλλαγή JN.1 δεν μεταδίδεται πλέον σε ευρεία κλίμακα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πλέον, το KP.2 αντιπροσωπεύει το 22,5% των νέων περιπτώσεων COVID στις ΗΠΑ, ενώ το KP.3, αντιπροσωπεύει το 25% των νέων κρουσμάτων. Η απόφαση του FDA θα επιτρέψει στους κατασκευαστές φαρμάκων να αρχίσουν να παράγουν και να διανέμουν τα εμβόλια, τα οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας φθινοπωρινής εκστρατείας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Αυτή είναι η τρίτη φορά που τα εμβόλια ενημερώνονται για να στοχεύουν νεοεμφανιζόμενα στελέχη.

Κατά τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής, οι κατασκευαστές φαρμάκων παρουσίασαν δεδομένα που δείχνουν ότι ένα εμβόλιο JN.1, θα πρέπει να παράγει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων κατά των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν σε σύγκριση με το τρέχον εμβόλιο, το οποίο στοχεύει το XBB.1.5, μια υποπαραλλαγή που δεν κυκλοφορεί πλέον.

Τέλος, σημειώνεται ότι η επιτροπή δεν έκανε σύσταση σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει το ενημερωμένο εμβόλιο. Αυτό θα αφεθεί στο CDC, το οποίο θα πραγματοποιήσει τη δική του συμβουλευτική επιτροπή αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σχετικά Άρθρα