Eξέλιξη της κλωνοποίησης: Τι έχουμε να δούμε στο μέλλον
08 Αυγούστου 2023, 10:00
Η αναπαραγωγική κλωνοποίηση είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός πλήρους ζωντανού αντιγράφου ενός οργανισμού. Η αναπαραγωγική κλωνοποίηση ζώων μεταμοσχεύει πυρήνες από κύτταρα του σώματος σε ωάρια στα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας τους. Αυτό το ωάριο στη συνέχεια ωθείται στο να διαιρεθεί, με τη χρήση ενός ηλεκτρικού φορτίου και εμφυτεύεται στη μήτρα ενός θηλυκού. Η θεραπευτική κλωνοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία η πυρηνική μεταμόσχευση των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς δημιουργεί ένα ωοκύτταρο από το οποίο μπορούν να ληφθούν για μεταμόσχευση κύτταρα συμβατά με το ανοσοποιητικό του (ειδικά βλαστοκύτταρα).
Αυτά τα κύτταρα διεγείρονται ώστε να διαιρεθούν και αναπτύσσονται σε ένα τρυβλίο πέτρο (δηλαδή στο γυάλινο πιατάκι που χρησιμοποιούν κάτω από τα μικροσκόπια) και όχι στη γυναικεία μήτρα.
Η κλωνοποίηση γονιδίων δημιουργεί αντίγραφα γονιδίων ή θραυσμάτων DNA. Η κλωνοποίηση γονιδίων είναι η πιο κοινή μορφή κλωνοποίησης που πραγματοποιείται από ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Τα γονίδια κλωνοποιούνται ώστε να τα μελετήσουν οι επιστήμονες σε εργαστηριακό περιβάλλον
Μία από τις πιο σημαντικές και γνωστές στιγμές για την εξέλιξη της κλωνοποίησης φαίνεται να είναι η 22α Φεβρουαρίου 1997: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν την Ντόλι το πρόβατο, το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από κύτταρα ενήλικου ζώου. Στην πραγματικότητα γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1996.
Την τελευταία δεκαετία, τα σπουδαιότερα ορόσημα για την ερευνητική πρόοδο της κλωνοποίησης είναι τα εξής:
-15 Μαΐου 2013 - Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον αναφέρουν στο περιοδικό Cell ότι έχουν επαναπρογραμματίσει επιτυχώς τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος πίσω στην εμβρυϊκή τους κατάσταση.
-Απρίλιος 2014 - Για πρώτη φορά, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες κλωνοποίησης για τη δημιουργία βλαστοκυττάρων που ταιριάζουν γενετικά με ενήλικες ασθενείς. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τον πυρήνα ενός ενήλικου κυττάρου δέρματος μέσα σε ένα ωάριο και το ανακατασκευασμένο ωάριο πέρασε από τα αρχικά στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
-24 Ιανουαρίου 2018 - Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν κλωνοποιημένα πρωτεύοντα, χρησιμοποιώντας την ίδια περίπλοκη τεχνική κλωνοποίησης που δημιούργησε την Ντόλι το πρόβατο το 1996. Οι επιστήμονες της Σαγκάης δημιούργησαν 2 γενετικά πανομοιότυπους μακάκους με μακριά ουρά. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell.
-18 Φεβρουαρίου 2021 - Οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι για πρώτη φορά κλωνοποίησαν ένα υπό εξαφάνιση ζώο των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα μαυροπόδαρο κουνάβι που ονομάζεται Elizabeth Ann από τα κατεψυγμένα κύτταρα ενός προγόνου σε ένα επίτευγμα ορόσημο που ενισχύει τις προσπάθειες διατήρησης.
-17 Μαρτίου 2021 - Οι επιστήμονες ανακοινώνουν στο περιοδικό Nature ότι έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο ενός πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου, που ονομάζεται iBlastoids, επαναπρογραμματίζοντας τα κύτταρα του δέρματος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η χρήση του περιλαμβάνει τη βοήθεια με θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη μελέτη της πρώιμης ανθρώπινης ανάπτυξης. Ωστόσο, το μοντέλο δεν μπορεί να εξελιχθεί σε άνθρωπο.
Η κλωνοποίηση στο μέλλον ως εκ τούτου αναμένεται να βρει εφαρμογές στη μαζική παραγωγή τροφίμων, στη θεραπεία ασθενειών, στη μεταμόσχευση οργάνων και στη ζωολογία με τα αποτελέσματα όλων αυτών να αφορούν πια μεταγενέστερες γενεές ανθρώπων.
Tags: κλωνοποίηση