Έρευνα για τον πόνο στα «μέλη φαντάσματα»
16 Οκτωβρίου 2023, 07:00
Ο πόνος στα «μέλη φάντασμα», δηλαδή σε χέρια και πόδια που ο ασθενής έχει χάσει από ατύχημα ή ασθένεια, είναι ένα κοινό πρόβλημα για τα άτομα που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό, όπως και η δυσκολία προσαρμογής σε μία νέα πραγματικότητα με πρόσθετα τεχνητά μέλη. Ωστόσο, η Ιατρική φαίνεται να προοδεύει διαρκώς, δίνοντας σε τουλάχιστον μία γυναίκα σημαντική ανακούφιση από αυτόν τον πόνο. Πλέον, η ίδια έχει ένα λειτουργικό βιονικό χέρι που μπορεί εν μέρει να αισθανθεί και να τη βοηθήσει να κάνει περίπου το 80% αυτού που έκανε παλιά και με τα δύο δικά της χέρια.
Η Karin, της οποίας το πλήρες όνομα δεν αποκαλύπτεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Science Robot, χρησιμοποιούσε ένα κανονικό τεχνητό χέρι για χρόνια, αλλά τής φαινόταν δύσκολο να το ελέγξει. Επιπλέον, όπως δήλωσε η ίδια , ήταν άβολα και μερικές φορές ακόμη και επώδυνα στη χρήση. Συν τοις άλλοις, η Σουηδή 50χρονη, που έχασε το χέρι της σε ένα ατύχημα, ζούσε με βασανιστικούς πόνους στα άκρα για περισσότερα από 20 χρόνια.
«Ένιωθα σαν να είχα συνεχώς το χέρι μου σε έναν μύλο κρέατος, κάτι που μου δημιουργούσε υψηλό επίπεδο άγχους και έπρεπε να πάρω μεγάλες δόσεις από διάφορα παυσίπονα», είπε η Karin σε δελτίο τύπου. Οι μηχανικοί και οι γιατροί που έκαναν αυτή την εργασία αποτελούν μέρος του Κέντρου Έρευνας Βιονικής και Πόνου, μιας συνεργασίας επιστημόνων πολλών διεθνών οργανισμών.
Για να ανακουφίσει τον πόνο της και να διευκολύνει την καθημερινότητά της, η Karin συμφώνησε να συμμετάσχει σε ένα πείραμα που θα της έδινε βιονικό χέρι. Η ομάδα υποστηρίζει ότι είναι το πρώτο άτομο στον κόσμο με ακρωτηριασμό κάτω από τον αγκώνα στο οποίο συνδέθηκε με επιτυχία βιονικό χέρι απευθείας με το νευρομυοσκελετικό της σύστημα.
Το πρόσθετο μέλος της Karin θεωρείται βιονικό επειδή είναι προσαρτημένο στο νευρικό της σύστημα καθώς και στους μύες και τα οστά.
Ο Δρ Jorge Gonzalez-Martinez, ο επικεφαλής της νευρολογικής χειρουργικής Stuart Niles Rowe και αντιπρόεδρος του τμήματος Νευρολογικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, είπε ότι αυτό είναι ένα «πολύ σημαντικό επίτευγμα από την ομάδα».
Οι κυβερνήσεις έχουν επενδύσει στη βιονική τεχνολογία, αλλά θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα για να γίνει αυτή η τεχνολογία ευρέως προσβάσιμη, είπε ο Goznalez-Martinez.
Για την ασθενή σε αυτή τη μελέτη, όμως, το βιονικό της χέρι –ακόμα και με τους περιορισμούς που μπορεί να είχε– έχει αλλάξει τα πάντα. «Για μένα, αυτή η έρευνα σήμαινε πολλά», σημείωσε η Karin και κατέληξε: «Μου προσέφερε μία καλύτερη ζωή».