ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνη μόδα του TikTok μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θάνατο

12 September 2024, 09:00

images

Μετά το θάνατο του γιου της, μία μητέρα μιλά ανοιχτά με στόχο να ενημερώσει για το «blackout challenge», μία επικίνδυνη τάση του TikTok. Η Joann Bogard περιγράφει την τραγωδία της απώλειας του γιου της, Mason, το 2019. Όπως και άλλα παιδιά της ηλικίας του, είχε δείξει ενδιαφέρον για τα challenges των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο αυτά ενθαρρύνουν τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αντιγράψουν μια δραστηριότητα από τις πλατφόρμες και στη συνέχεια να την εκτελέσουν οι ίδιοι, δημοσιεύοντας το βίντεο για να το δουν όλοι. Το «blackout challenge» ενθαρρύνει τα άτομα να ασφυκτιούν σε σημείο να χάσουν τις αισθήσεις τους. 

Είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη πρόκληση. Ο Mason έχασε τη ζωή του αφού επιχείρησε να ανταποκριθεί στην πρόκληση και πνίγηκε. Τώρα η Bogard βοηθά άλλους γονείς να ενημερωθούν καλύτερα σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαδικτυακές τάσεις.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο σήμερα είναι ότι αυτό που συνέβη στο Mason και την οικογένειά μας μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε – και έχει συμβεί και σε άλλους. Οι οικογένειες αναζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις για το πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο», αναφέρει.

Η ασφυξία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και θάνατο. Υπάρχει επίσης ο πρόσθετος κίνδυνος ένα άτομο να συμμετέχει μόνο του στην «πρόκληση συσκότισης», χωρίς καμία μορφή επίβλεψης, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο.

«Όταν στερείς το οξυγόνο από τον εγκέφαλο και χάνεις τις αισθήσεις σου, … δεν είσαι σε θέση να σταματήσεις αυτό που συμβαίνει», είπε η Marla Levine, MD, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Παιδιατρικής και Διευθύντρια Επείγουσας Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

«Έχετε ένα σύντομο χρονικό διάστημα όπου μπορείτε στη συνέχεια να αποκαταστήσετε την παροχή αίματος ή οξυγόνου στον εγκέφαλό σας για να αποτρέψετε τον εγκεφαλικό θάνατο», είπε.

Η ασφυξία οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως εγκεφαλική υποξία. Όταν αρχίζει η υποξία, μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μέσα σε μόλις 4 λεπτά. Ο εγκεφαλικός θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε 5 λεπτά από την υποξία. «Δεν μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ», είπε η Levine.

Άλλοι κίνδυνοι από την ασφυξία περιλαμβάνουν:

Καταστροφή του λάρυγγα, των ιστών και των αιμοφόρων αγγείων του λαιμού.

Καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανακοπή.

Αναρρόφηση.

Σχετικά Άρθρα