Επιδημία ψώρας στην Τουρκία- Τι είναι η νόσος και πως να προστατευτούμε
28 Δεκεμβρίου 2019, 07:40
Την είδηση μετέδωσε κατ΄ αποκλειστικότητα ο δημοσιογράφος Γιλμάζ Οζντίλ από την στήλη του στην εφημερίδα Sozcu. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η επιδημία έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, γεγονός που αποκρύπτει η κυβέρνηση, επειδή δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα στην αρχή που πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα.
Το φαινόμενο ξεκίνησε από τις συνοικίες όπου διαμένουν Αφγανοί, Πακιστανοί και άλλοι μετανάστες και η απόκρυψή του από την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι η αιτία της εξάπλωσής της. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος κάλυψε το πρόβλημα εδώ και μήνες, αλλά το ίδιο έπραξαν και οι ελάχιστοι αδέσμευτοι δημοσιογράφοι που δεν ασχολήθηκαν με το θέμα από φόβο μην κατηγορηθούν για ρατσισμό.
Τα ακάρεα της ψώρας μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με στενή επαφή του δέρματος. Στους ενήλικες η μετάδοση γίνεται συνήθως με σεξουαλική επαφή ενώ στα παιδιά μεταδίδεται κυρίως στο σχολείο. Σπανιότερα μπορεί να μεταδοθεί με τη χρήση κοινών κλινοσκεπασμάτων και πετσετών, Η περιοχή του δέρματος που προσβάλλεται έχει έντονη "φαγούρα" με αποτέλεσμα να δημιουργούνται γδαρσίματα από το ξύσιμο που αναγκάζεται να κάνει ο ασθενής. Κι από το ξύσιμο προσβάλλεται συχνά το δέρμα και από κάποιο μικρόβιο, οπότε δημιουργείται και μικροβιακή μόλυνση στο σημείο.
Η θεραπεία της ψώρας είναι απλή και συνίσταται στην επάλειψη ολόκληρου του σώματος με ειδική αντιψωριασική λοσιόν. Τη θεραπεία πρέπει να κάνουν και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή τον τελευταίο μήνα, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα ή όχι. Απαραίτητο είναι ακόμα να πλυθούν καλά ή να ψεκαστούν με ειδικά απολυμαντικά ο ρουχισμός και τα κλινοσκεπάσματα του πάσχοντος.
Στην Τουρκία το πρόβλημα εμφανίστηκε πρώτη φορά στις συνοικίες όπου διαμένουν Αφγανοί, Πακιστανοί και άλλοι μετανάστες και η αρχική απόκρυψη του είναι η αιτία της εξάπλωσης της νόσου.
Tags: Ψώρα