ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα στα τρία παιδιά διαγιγνώσκεται με μυωπία

26 September 2024, 10:00

images

Η όραση των παιδιών επιδεινώνεται σταθερά με 1 στα 3 πλέον να διαγιγνώσκονται με μυωπία, σύμφωνα με παγκόσμια ανάλυση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα lockdowns κατά την πανδημία, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην όραση, καθώς τα παιδιά περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Η μυωπία είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια ανησυχία για την υγεία που πρόκειται να επηρεάσει εκατομμύρια περισσότερα παιδιά μέχρι το 2050, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Τα υψηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Ασία - το 85% των παιδιών στην Ιαπωνία και το 73% στη Νότια Κορέα, έχουν μυωπία με περισσότερο από το 40% να επηρεάζεται στην Κίνα και τη Ρωσία. Η Παραγουάη και η Ουγκάντα, σε ποσοστό περίπου 1%, είχαν μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα μυωπίας, με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ περίπου 15%.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology, ανέλυσε μία έρευνα που αφορούσε περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους από 50 χώρες και στις 6 ηπείρους και οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μυωπία τριπλασιάστηκε μεταξύ 1990 και 2023 – σημειώνοντας μία αύξηση κατά 36%. Και η αύξηση ήταν «ιδιαίτερα αξιοσημείωτη» μετά την πανδημία της COVID, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μυωπία ξεκινά συνήθως κατά τη διάρκεια των ετών του δημοτικού σχολείου και τείνει να επιδεινώνεται έως ότου το μάτι σταματήσει να αναπτύσσεται, περίπου στην ηλικία των 20 ετών. Εξαρτάται επίσης από τη γενετική - τα χαρακτηριστικά που κληρονομούν τα παιδιά από τους γονείς τους - αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ιδιαίτερα μικρή ηλικία (2 ετών) που τα παιδιά ξεκινούν την εκπαίδευσή τους σε μέρη όπως η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Από την άλλη πλευρά, στην Αφρική, όπου το σχολείο ξεκινά στην ηλικία των 6 έως 8 ετών, η μυωπία είναι 7 φορές λιγότερο συχνή από ό,τι στην Ασία.

Μέχρι το 2050, η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερους από τους μισούς εφήβους παγκοσμίως, προβλέπουν οι ερευνητές. Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες είναι πιθανό να έχουν υψηλότερα ποσοστά από τα αγόρια και τους νεαρούς άνδρες, επειδή τείνουν να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες στο σχολείο και στο σπίτι καθώς μεγαλώνουν.

Τέλος, αν και η Ασία αναμένεται να έχει τα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με όλες τις άλλες ηπείρους έως το 2050, με σχεδόν το 69% να πάσχει από μυωπία, οι πολίτες των αναπτυσσόμενων χωρών με μυωπία μπορεί επίσης να φτάσουν το 40%, καταλήγουν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα