Βρέθηκε βιολογικός "διακόπτης" για να σταματάμε τις φλεγμονές και το γήρας
16 Φεβρουαρίου 2020, 08:05
Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγαν στο University of California - Berkeley, εντοπίστηκε βιολογικός μηχανισμός που αν κατασταλεί, σταματούν χρόνιες φλεγμονές στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκε ένας νέος τρόπος να προσεγγίσουμε θεραπείες για όλες τις εκφυλιστικές νόσους που σχετίζονται με την φθορά και φλεγμονές, όπως είναι οι άνοιες, η Πάρκινσον, κάποιοι καρκίνοι και ο διαβήτης.
Οι χρόνιες φλεγμονές είναι αποτέλεσμα της γήρανσης του οργανισμού και της επίδρασης του οξειδωτικού στρες στα κύτταρά μας, που συντελούν στη συσσώρευση τοξινών.
Τώρα, στην έρευνα των επιστημόνων του University of California, Berkeley, που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Cell Metabolism, παρέχεται νέα δυνατότητα αντιστροφής του.... χρόνου και της φθοράς.
"Στο εργαστήριό μου ενδιαφερόμαστε πολύ για τους τρόπους που πιθανώς υπάρχουν για να αντιστρέψουμε την φθοροποιό επίδραση του χρόνου στον ανθρώπινο οργανισμό", αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής Δρ Danica Chen,αναπληρώτρια καθηγήτρια μεταβολικής βιολογίας, τοξικολογίας και διατροφικών επιστημόνων στο UC Berkeley.
"Πριν από χρόνια μάθαμε ότι τα στελεχιαία κύτταρα (stem cells) μπορούν να μας αναζωογονήσουν. Τώρα θέτουμε το ερώτημα: Σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει αυτό; Και από πλευράς φυσιολογίας πως μπορούμε να επέμβουμε σε νόσους που προκαλούν χρόνια φλεγμονή όπως είναι ο διαβήτης..;", συνεχίζει η ερευνήτρια.
Στη συγκεκριμένη μελέτη λοιπόν εντόπισαν ένα είδος ανοσολογικών πρωτεϊνών που ονόμασαν NLRP3 inflammasome, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μελλοντικές φλεγμονές σε διάφορα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ επιδρούν σε ένα βαθμό και στην εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως είναι η πολλαπλή σκλήρυνση και κάποιοι καρκίνοι.
"Αν μπορούμε να λειτουργήσουμε αυτές τις ορμόνες σαν "διακόπτη", δηλαδή να μειώνουμε κατά βούληση την έκκριση και δράση τους, μπορούμε να επέμβουμε και στην εμφάνιση των χρόνιων φλεγμονών και της φθοράς που αυτές προκαλούν", καταλήγει η Δρ. Chen.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Tags: γήρανση, οξειδωτικό στρες, Υγεία, φλεγμονή