Bελτίωση της υγείας των ματιών με την κατανάλωση ενός απλού τρόφιμου
07 Νοεμβρίου 2024, 16:00
Η κατανάλωση μιας χούφτας φιστικιών κάθε μέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ματιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts. Ειδικότερα, η συμπερίληψη μερικών γραμμαρίων ανάλατου, ξεφλουδισμένου, καβουρδισμένου φιστικιού κάθε μέρα για 12 εβδομάδες στη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων, βελτίωσε την οπτική πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD). Η μελέτη υποστηρίχθηκε από τους American Pistachio Growers και το National Institutes of Health's National Center for Advancing Translational Sciences.
Η ωχρά κηλίδα είναι μία μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καλή όραση, καθώς είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, την έγχρωμη όραση και την αποτύπωση λεπτών οπτικών λεπτομερειών.
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας να εμφανίζεται καθώς γερνάμε. Εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης και τύφλωσης. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε νεότερα άτομα.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι οι παρακάτω:
-κάπνισμα
-οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
-υπερβολικό βάρος
-υπέρταση.
Τα φιστίκια Αιγίνης είναι πλούσια σε λουτεΐνη, μια φυτική χρωστική ουσία που προστατεύει την ωχρά κηλίδα από βλάβες από το μπλε φως. Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα λουτεΐνης των συμμετεχόντων, αυξήθηκαν μετά από 6 εβδομάδες και διπλασιάστηκαν μέχρι το τέλος της μελέτης.
Ενώ η θεραπεία για την προχωρημένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορεί να είναι δυνατή, είναι καλύτερο να αντιμετωπιστεί η πάθηση νωρίς, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στη διατροφή ή με συμπληρώματα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο The Journal of Nutrition.
Tags: διατροφή και όραση, όραση, ωχρά κηλίδα