Αυτά είναι τα νέα δεδομένα για το κορωνοϊό
08 Μαρτίου 2020, 09:00
Το 95% των κρουσμάτων του κορωνοϊού και το 97% των θανάτων έχουν σημειωθεί στην Κίνα, όμως η νόσος έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες. Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, τα νεότερα που γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό της Γιουχάν έχουν ως εξής:
-Ποια είναι η περίοδος επώασης;
Ως περίοδος επώασης ορίζεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της επαφής του ατόμου με την πηγή του ιού και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από μία έως 14 ημέρες.
-Ποια είναι τα συμπτώματα, τα εργαστηριακά ευρήματα και η πρόγνωση της λοίμωξης;
Μελέτη από την Κίνα η οποία δημοσιεύθηκε στο «New England Journal of Medicine» ανέφερε :
Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 47 έτη, ενώ το 58% ήταν άνδρες.
Πυρετός (σε 90% των ασθενών), ξηρός βήχας (σε 68% των ασθενών), δύσπνοια (σε μικρότερο ποσοστό) είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρήθηκε ναυτία, έμετος, διάρροια (περίπου 5%).
Παθολογικά ακτινολογικά ευρήματα διαπιστώθηκαν σε 86% των ασθενών που υπεβλήθησαν σε αξονική τομογραφία θώρακα.
Χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων διαπιστώθηκε σε 83% των ασθενών.
Μηχανική υποστήριξη της αναπνοής απαιτήθηκε για το 6% των ασθενών.
Θάνατος διαπιστώθηκε στο 1,4% των ασθενών.
Μπορούν οι ασυμπτωματικοί φορείς να μεταδίδουν τον ιό;
Ναι, μπορούν. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί πόσο εύκολα γίνεται αυτό και πόσο συχνά συμβαίνει.
- Επιβιώνει ο κορωνοϊός σε επιφάνειες;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από μαλακές επιφάνειες, όπως είναι τα υφάσματα και τα χαλιά. Είναι όμως πιθανό να μεταδίδεται μέσω σκληρών επιφανειών που τις ακουμπάμε συχνά, όπως πόμολα πόρτας, κουμπιά ανελκυστήρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επιβίωση των ιϊκών σωματιδίων στις σκληρές επιφάνειες δεν ξεπερνά τις μερικές ώρες.
- Υπάρχει περίπτωση να κολλήσω από το κατοικίδιό μου;
Παρόλο που πρόσφατα αναφέρθηκε μία περίπτωση ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού σε κατοικίδιο, δεν έχει αναφερθεί και δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες μεταδίδουν τη νόσο.
-Σε ποιους συστήνεται να φορούν μάσκα;
Δε συστήνεται η χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό για προληπτικούς λόγους. Η μάσκα συστήνεται για τους ασθενείς με κλινική συμπτωματολογία (βήχας, φτάρνισμα), προκειμένου να προφυλάξουν τον κοινωνικό τους περίγυρο. Επίσης υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τη μάσκα και τον τύπο αυτής για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές.
- Μπορεί να κολλήσω τον ιό τρώγοντας κάτι;
Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τη μετάδοση του ιού μέσω της τροφής. Ο νέος ιός, όπως και άλλοι κορωνοϊοί έχουν ανιχνευτεί στα κόπρανα ασθενών. Εκτιμάται ότι αυτός ο τρόπος μετάδοσης, εάν επαληθευτεί, μάλλον θα αποτελεί εξαίρεση. Το καλό μαγείρεμα μειώνει πάντως τις πιθανότητες.
- Ποια μέτρα πρόληψης μπορώ να λάβω στην καθημερινότητά μου;
Το σημαντικότερο είναι η επιμελής προσωπική υγιεινή και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών . Εάν έχω έρθει σε επαφή με πιθανό κρούσμα, επικοινωνώ με τον προσωπικό μου ιατρό και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες που μπορεί να περιλαμβάνουν απομόνωση κατ’ οίκον για 14 ημέρες και παρακολούθηση.
- Πόσο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός;
Με βάση δεδομένα που έχουμε έως σήμερα, η θνητότητα υπολογίζεται στο 1%. Ωστόσο, το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο δεδομένου ότι πολλοί ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς ή ασυμπτωματικοί φορείς δεν θα αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και δεν θα διαγνωσθούν. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πρόγνωση των ασθενών εκτός Κίνας είναι μάλλον πολύ καλύτερη. Ως εκ τούτου προβλέπεται ότι η θνητότητα από τον ιό αυτό μπορεί να είναι όσο και αυτής του ιού της γρίπης, δηλαδή γύρω στο 0,1%.
- Η έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του ιού;
Η απάντηση είναι πως πιθανώς θα βοηθήσουν στον περιορισμό, αλλά δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την εξάλειψη του ιού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αφορμή για εφησυχασμό. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία με άλλους κορωνοϊούς και τον ιό της γρίπης, το ζεστό και το υγρό κλίμα δεν ευνοούν τη μετάδοση.