Avatar και τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν άτομα με παράλυση να επικοινωνούν
01 September 2023, 07:00
Το 2005 η Ann Johnson υπέστη ένα εγκεφαλικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το να μείνει παράλυτη και να χάσει τη δυνατότητα ομιλίας σε ηλικία 30 ετών. Tώρα, 18 χρόνια μετά το εγκεφαλικό της, μία πειραματική τεχνολογία έχει μεταφράσει τα σήματα του εγκεφάλου της σε λέξεις και, στη συνέχεια, σε ήχους, επιτρέποντάς της να επικοινωνεί μέσω ενός ψηφιακού avatar.
Η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, βασίζεται σε ένα εμφύτευμα που τοποθετείται στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα σε περιοχές του που σχετίζονται με την ομιλία. Το εμφύτευμα, το οποίο έλαβε η Johnson αποτελείται από 253 ηλεκτρόδια που παρεμποδίζουν εγκεφαλικά σήματα από χιλιάδες νευρώνες.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί εγκατέστησαν επίσης μια θύρα που συνδέεται με ένα καλώδιο, ώστε να μεταφέρονται τα σήματα του εγκεφάλου της Johnson σε υπολογιστές της ερευνητικής ομάδας.
Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, για να μεταφράσουν τα σήματα του εγκεφάλου σε προτάσεις που προφέρονται μέσω μιας ψηφιακά κινούμενης φιγούρας (avatar). Έτσι, όταν η Johnson προσπάθησε να πει μια πρόταση όπως «χαίρομαι που σε βλέπω ξανά», το avatar πρόφερε αυτές τις λέξεις δυνατά σε μία οθόνη που βρισκόταν κοντά της.
Το σύστημα φαίνεται να είναι σημαντικά ταχύτερο και πιο ακριβές από προηγούμενες τεχνολογίες που επιχείρησαν παρόμοια αποτελέσματα και επέτρεψε στη Johnson να επικοινωνεί χρησιμοποιώντας ένα σχετικά πλούσιο λεξιλόγιο.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ηχογράφηση, στην οποία η Johnson μιλούσε στο γάμο της, για να εξατομικεύσουν τη φωνή του avatar. Το σύστημα μετέτρεψε επίσης τα σήματα του εγκεφάλου της σε κινήσεις του προσώπου στο avatar, όπως σφιγμένα χείλη και εκφράσεις που υποδηλώνουν συναισθήματα, όπως θλίψη ή έκπληξη.
Τα αποτελέσματα του πειράματος δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι ασύρματη, επομένως δεν έχει ακόμη προχωρήσει αρκετά, ώστε να ενσωματωθεί πλήρως στην καθημερινή ζωή της Johnson.
Tags: ΑμεΑ, παράλυση, τεχνητή νοημοσύνη