Αποστολή στο συνέδριο EuroEcho στη Βιέννη
08 Δεκεμβρίου 2019, 07:15
Επικεντρώνοντας στις μυοκαρδιοπάθειες και την απεικόνιση των οξέων περιστατικών, διεξάγεται και φέτος το συνέδριο EuroEcho. Φέτος η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στη Βιέννη μονοπωλώντας το ενδιαφέρον καρδιολόγων από όλο τον κόσμο.
Το συνέδριο διοργανώνεται εδώ και 20 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση Καρδιαγγειακής Απεικόνισης που αποτελεί μία από τις ομάδες εργασίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ξεκίνησε σαν συνέδριο για τις εξελίξεις στο τομέα των υπερήχων αλλά τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει περιλάβει και τομείς που άπτονται της απεικόνισης με πυρηνική ιατρική, αξονική ή μαγνητική τομογραφία καθώς επίσης και τις πρόσφατα εμφανισθείσες υβριδικές τεχνικές (πχ ταυτόχρονα μαγνητική με σπινθηρογράφημα).
Για αυτό και οι περισσότερες συνεδριάσεις αφορούν σε παρουσιάσεις συγκεκριμένων περιστατικών που ο ομιλητής κατάφερε να πάει τη διάγνωση ένα επιστημονικό βήμα πιο πέρα ή που παρουσιάζει ένα μηχάνημα το οποίο μπορεί να το κάνει αυτό…
Φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κλινική αξιολόγηση ευρημάτων τα οποία βλέπουμε για πρώτη φορά λόγω της αυξημένες ευκρίνειας των μηχανημάτων. Για παράδειγμα, απεικονίζονται ευρήματα σε καρδιακές βαλβίδες τα οποία δεν είναι σαφές εξ αρχής αν οφείλονται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις (λόγω ηλικίας) ή σε μικροβιακή προσβολή. Κι αυτό ανοίγει συζήτηση για ενδεχόμενη μελλοντική υπερδιάγνωση με επακόλουθες άσκοπες θεραπείες σε ασθενείς που δεν θα το έχουν ανάγκη .
Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζεται για την χρήση των νέων τεχνικών στην πρώιμη ανίχνευση μυοκαρδιοπαθειών, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση των αθλητών επιδόσεων, (μαραθωνοδρόμοι και ποδοσφαιριστές). Αυτοί οι αθλητές έχουν συνήθως μεγάλη καρδιά και προσπαθούσαμε πάντα να διαγνώσουμε εγκαίρως αν είναι από την υπερπροσπάθεια, ή πρόκειται για άρχουσα μυοκαρδιοπάθεια με μία μικρή αλλά τραγική πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου.
Νέες τεχνικές που παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο, δίνουν «όπλα» στα χέρια των καρδιολόγων να μπορούν να κάνουν πιο πρώιμη διάγνωση.
Μ. Τσ.