Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ορμονικής υγείας στη γυναίκα
18 Ιανουαρίου 2024, 07:00
Συχνά, δεν λαμβάνουμε υπόψη την ορμονική μας υγεία, μέχρι να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανισορροπίας που να μας δημιουργεί προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι οι ορμόνες μας συνδέονται στενά με τον έμμηνο κύκλο, αλλά πόσοι από εμάς καταλαβαίνουμε σε ποιο βαθμό; Στην πραγματικότητα, οι ορμόνες μας διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο σε όλες τις πτυχές της υγείας μας, από τη διάθεση μέχρι την ενέργεια μέχρι τη λίμπιντο και την πείνα, απ' όσο αντιλαμβανόμαστε. «Ως γυναίκες, δεν νομίζω ότι κατανοούμε επαρκώς τον άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που έχει η ορμονική μας υγεία», λέει η Δρ Pauline Cox, διατροφολόγος και συγγραφέας του Hungry Woman: Eating For Good Health, Happiness and Hormones.
Όπως βεβαιώνει η ειδικός στο βιβλίο της, μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ορμονική ισορροπία. Αρχικά, σκεφτείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ισορροπία στον καθημερινό σας τρόπο ζωής. Ο οργανισμός μας πρέπει να ανταπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και το άγχος που αυτή συνεπάγεται. Το κλειδί για να ανταπεξέλθει είναι ο ισορροπημένος και επαρκής ύπνος. «Ο ύπνος είναι το θεμέλιο της ορμονικής υγείας», τονίζει η Cox.
«Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα μοτίβο ύπνου/αφύπνισης όσο πιο νωρίς μπορείτε στη ζωή σας. Πηγαίνετε μια πρωινή βόλτα … για να ρυθμίσετε τον κιρκάδιο ρυθμό – που στη συνέχεια βοηθά στα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μελατονίνη που προάγει έναν καλό ύπνο».
Είναι αυτονόητο ότι η διατροφή μας είναι επίσης αναπόσπαστο στοιχείο της καλής ορμονικής υγείας, τόσο πολύ που η Cox πιστεύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με μια καλή διατροφή και ένα σωστό τρόπο ζωής.
«Ο οργανισμός μας έχουν μια έμφυτη νοημοσύνη και είναι σχεδιασμένος με εκπληκτική φυσιολογία που μας βοηθά να επιβιώνουμε, ανάλογα με το στάδιο της ζωής στο οποίο βρισκόμαστε. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς βασικά θρεπτικά συστατικά, δημιουργεί φλεγμονή και αυτό ενισχύει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, για παράδειγμα».
Συστήνει λοιπόν διατροφή ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε καθημερινή βάση και με όσο το δυνατόν ίδια ώρα στα γεύματα. Τα σνακ με ζάχαρη και αλάτι, οι τυποποιημένες τροφές και οι έτοιμες ζύμες, είναι τρόφιμα μη θρεπτικά που σε υπερκατανάλωση μπορούν να μάς κάνουν ακόμα και κακό.
Επίσης, στην ορμονική ισορροπία βοηθάει μία καθημερινότητα με κίνηση. Η καθιστική ζωή αυξάνει τα ποσοστά λίπους στον οργανισμό και αυτό επηρεάζει με τη σειρά τους τις ορμόνες μας.
Tags: Εμμηνόπαυση, ορμόνες, ορμόνες και διατροφή