Αγωγή της GSK κατά Pfizer για την τεχνολογία mRNA
22 Μαΐου 2024, 09:00
Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline κατέθεσε αγωγή στις ΗΠΑ κατά της επίσης φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer/BioNTech για παραβίαση ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με την τεχνολογία mRNA. Σύμφωνα με το Reuters, η GlaxoSmithKline (GSK) κατέθεσε την αγωγή με το σκεπτικό ότι σημειώθηκαν οι παραβιάσεις της επιστημονικής "ιδιοκτησίας" της, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού βασίστηκαν σε τεχνολογία που είχε αναπτύξει και κατοχυρώσει από το 2008, και διεκδικεί αποζημίωση για τις δισεκατομμύρια πωλήσεις της Pfizer/BioNTech κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σύμφωνα με την αγωγή, η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών ξεκίνησε το 2008 με το Δρ Andrew Geall, καταξιωμένο επιστήμονα στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, να εντάσσεται στην ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του εμβολιολόγου Δρ Christian Mandl, με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων mRNA. Το 2010, οι τεχνολογίες κατοχυρώθηκαν με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας υπ' αριθμόν 11638693, 11638694, 11666534, 11766401 και 11786467, (ΕΔΩ) τα οποία αφορούν συγκεκριμένες συνθέσεις λιπιδίων και mRNA, κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα και σταθερότητα των εμβολίων.
Σύμφωνα με την αγωγή, αυτή η τεχνολογία αναγνωρίζεται από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature και χρησιμοποιείται πλέον από όλες τις εταιρείες mRNA. Επιπλέον, η GSK είχε δημοσιεύσει εργασίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπου περιέγραφε τις καινοτόμες τεχνολογίες που ανέπτυξε η ομάδα του Δρ Christian Mandl. Τα επιχειρήματα της GSK περιλαμβάνουν την παρατήρηση ότι, όπως και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, η Pfizer είχε επαγγελματικές σχέσεις με την GSK.
Ενώ δεν διεκδικεί συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης, η GSK ζητά αποζημίωση για τη φερόμενη παραβίαση των ευρεσιτεχνιών της. Το ποσό αυτό θα καθοριστεί από το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα κέρδη που απέκτησαν οι εναγόμενοι από τις πωλήσεις των εμβολίων τους.
Συγκεκριμένα η GSK ζητάει:
- Οικονομική αποζημίωση.
- Τριπλασιασμό των ποσών που ζημιώθηκε λόγω της παραβίασης των ευρεσιτεχνιών.
- Δικαστικά έξοδα.