Σεξ μετά τον τοκετό: Φόβος στο ζευγάρι και έλλειψη ελεύθερου χρόνου
23 Φεβρουαρίου 2022, 18:00
Το νεογέννητο έρχεται στη ζωή των γονιών του και την αλλάζει σε όλα τα επίπεδα. Η έλευση ενός μικρού ανθρώπου φέρνει ανείπωτη χαρά αλλά και άγχος για τη σωστή ανατροφή του, ειδικά τους πρώτους κρίσιμους μήνες. Μέσα σε όλα αυτά, η μητέρα καλείται να ξαναγίνει... σύζυγος, με ένα σώμα ταλαιπωρημένο από τη διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Οι ερωτήσεις και οι απορίες είναι ίδιες για όλους τους νέους γονείς. Είτε έχουν αποκτήσει στο παρελθόν κι άλλο παιδί, είτε όχι. Όπως κάθε εγκυμοσύνη και τοκετός είναι διαφορετικός, έτσι διαφέρει στις περισσότερες γυναίκες και η πορεία ανάρρωσης.
Κι ενώ οι γυναικολόγοι είναι αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς έχουν εικόνα της ανατομικής και ορμονικής κατάστασης της λεχώνας και μπορούν να πιστοποιήσουν αν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ασφαλής, τον ...τελευταίο λόγο τον έχει το ίδιο το ζευγάρι!
Στην απόφαση αυτή συνήθως παίζουν ρόλο τα ακόλουθα:
- Αν η γυναίκα είχε κολπικό τοκετό ή καισαρική τομή.
- Αν στον κολπικό τοκετό χρειάστηκε να μπουν ράμματα.
- Αν έχει κανονικό ρυθμό ανάρρωσης ή λόγω συννοσηροτήτων παρουσιάζει καθυστέρηση στην επούλωση των τραυμάτων. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει μεταξύ άλλων σε κάποιες γυναίκες με διαβήτη.
- Αν η γυναίκα έβαλε κανονικό βάρος (μέχρι 15 κιλά) ή έχει βάλει πολλά κιλά που χάλασαν την εικόνα που έχει για το σώμα της και δημιουργούν άλλες δυσκολίες.
- Ορμονικά και ψυχολογικά προβλήματα.
- Προηγούμενες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες.
- Πόση σεξουαλικότητα είχε μεταξύ του το ζευγάρι πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Φοβίες, δοξασίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις που ορίζουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
- Συνθήκες στο σπίτι, πόσο κοιμάται το μωρό, ύπαρξη ή όχι βοήθειας στη νέα μητέρα.
Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί στο θέμα, τα ζευγάρια επιστρέφουν στη σεξουαλική δραστηριότητα από 1 μήνα μετά τον τοκετό, ως και 6 μήνες μετά. Αυτό θεωρείται ένα όχι απαραίτητα "φυσιολογικό" αλλά "συνηθισμένο" χρονικό εύρος μέσα στο οποίο κινούνται τα περισσότερα ζευγάρια στο δυτικό κόσμο. Πέραν του 6μηνου και εφόσον δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρέπει να δουν ψυχολόγο ή σεξολόγο.
Tags: Εγκυμοσύνη, Σεξ και εγκυμοσύνη, τοκετός