Πώς να προστατεύσουν οι άνδρες τη γονιμότητά τους
08 Φεβρουαρίου 2023, 18:00
Στην Ευρώπη, η συχνότητα της υπογονιμότητας είναι περίπου 14%, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Collaborating Centre for Women's and Children's Health. Υπολογίζεται ότι στο 40%-50% των υπογόνιμων ζευγαριών το πρόβλημα εντοπίζεται στον άντρα αποκλειστικά ή και σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα της συντρόφου του. Το κακό είναι ότι οι παθήσεις που προκαλούν υπογονιμότητα στον άντρα δεν δίνουν συνήθως συμπτώματα κι έτσι αναγνωρίζονται μόνο όταν ο άνδρας αρχίσει να ενδοαφέρεται για τεκνοποίηση.
Ας δούμε ποιοι είναι οι πιο συχνοί παράγοντες υπογονιμότητας στους άνδρες:
1- Έχει βρεθεί ότι όταν τελικά ο δείκτης μάζας σώματος ξεπεράσει το 25-30 kg/m2, υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις, τόσο στην μορφολογία των σπερματοζωαρίων, όσο και στο γενετικό υλικό, DNA που μεταφέρουν.
2- Κάπνισμα και εξαρτησιογόνες ουσίες. Γνωρίζουμε ότι ο καπνός αλλά και τα προϊόντα της καύσης του λευκού χαρτιού που τον περικλείει έχουν βλαπτική επίδραση στη γονιμότητα ενός άντρα. Στους καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως και άνω, έχει βρεθεί ότι τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο ωάριο.
Και μην ξεχνάμε ότι ο όρχις διαθέτει υποδοχείς νικοτίνης, αλλά και κανναβιδοειδών, και επομένως αρνητική επίπτωση έχουν και η μαριχουάνα και η κάνναβις. Επίσης, η κοκαΐνη επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, αφού μειώνει την κινητικότητα και διαταράσσει τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
4. Κινητό τηλέφωνο και άλλες ακτινοβολίες μειώνουν το πλήθος και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων με πολλές μελέτες να έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός.
5- Διατροφή. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αναπαραγωγική υγεία ενός άντρα. Αντιοξειδωτική δράση έχουν οι πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Α όπως το τυρί, βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή, βιταμίνη Ε όπως οι ηλιόσποροι, ωμέγα 3 λιπαρά όπως τα ψάρια), ψευδάργυρο όπως τα στρείδια, φολικό οξύ όπως το μπρόκολο, τέλος, φασόλια και αγκινάρες έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών.
6- Συμπληρώματα άγνωστης προέλευσης και αναβολικά. Τα συμπληρώματα, πολλές φορές, περιέχουν ουσίες βλαβερές και για τη γονιμότητα και πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά τη σύσταση γιατρού. Και, φυσικά, όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας είναι η χρήση αναβολικών.
7- Αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων. Πολλές καθημερινές συνήθειες μπορεί να βλάψουν την αντρική γονιμότητα. Φαρδιά εσώρουχα και παντελόνια, συχνά διαλείμματα στους εργαζόμενους σε καθιστική θέση είναι απλές συμβουλές γονιμότητας. Αντιθέτως, τα στενά τζην και τα συνθετικά, στενά εσώρουχα βλάπτουν.
8. Λοιμώξεις. Στους κινδύνους που πιθανόν μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, όπως πλέον είναι γνωστό, υπεισέρχονται, τόσο τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όσο και η ύπαρξη διάφορων μικροοργανισμών που δεν μπορούν φυσικά να ανιχνευθούν με μία απλή παρατήρηση στο μικροσκόπιο.
Οι N. gonorrhoeae, C. trachomatis, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma urealiticum, είναι μερικοί μόνο από τους μικροοργανισμούς αυτούς. Η ύπαρξή τους ή οι φλεγμονές των γεννητικών οργάνων, όπως προστατίτιδα και επιδιδυμίτιδα που είναι δυνατόν να προκαλέσουν, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην ποιότητα του σπέρματος.
* Με πληροφορίες από το ΙΜΟΠ.