ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν φλερτάρουμε, παρουσιάζουμε έναν "ψεύτικο" εαυτό

13 Μαΐου 2021, 18:00

images

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Social Psychology αναφέρει ότι όταν υπάρχει η πιθανότητα για σεξ, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να παρουσιάσουν τον εαυτό τους διαφορετικό...

Οι καθηγητές ψυχολογίες Gurit Birnbaum, από το Διεπιστημονικό Κέντρο Herzliya του Ισραήλ και Harry Reis, από το Πανεπιστήμιο του Rochester διατύπωσαν τη θεωρία ότι οι σεξουαλικές σκέψεις – ή κατά τους ακριβείς όρους των ερευνητών, η ενεργοποίηση του σεξουαλικού συστήματος του ατόμου – μπορεί να αυξήσει τις προσπάθειες ενός ανθρώπου να διαχειριστεί την πρώτη εντύπωση που δημιουργεί σε έναν άλλο, παραπλανώντας τον με αναληθή στοιχεία για τον εαυτό του.

Η φράση «ενεργοποίηση του σεξουαλικού συστήματος ή σεξουαλική εκκίνηση» σημαίνει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τα πράγματα με μια σεξουαλική οπτική. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι ενεργοποιείται μια συγκεκριμένα ομάδα ιδεών στον εγκέφαλο, επομένως ενεργοποιούνται τα σημεία του εγκεφάλου που αντιπροσωπεύουν τη σεξουαλικότητα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι διεγείρονται και σωματικά.

Για να εξετάσουν τη θεωρία αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν 634 φοιτητές, 328 γυναίκες και 306 άνδρες, ηλικίας 25 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι προσδιορίζονταν ως ετεροφυλόφιλοι. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μελετών, οι ψυχολόγοι εξέθεσαν τη μία ομάδα σε σεξουαλικό ερέθισμα και την ομάδα ελέγχου σε ουδέτερο ερέθισμα, με τους συμμετέχοντες στη συνέχεια να αλληλεπιδρούν με αγνώστους του αντίθετου φύλου.

Στην πρώτη μελέτη, δύο συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα που διατύπωσε ένα τρίτο άτομο, για το οποίο ο ένας συμμετέχων έπρεπε να τοποθετηθεί υπέρ και ο άλλος κατά και να διαφωνήσουν πρόσωπο με πρόσωπο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν το βαθμό στον οποίο εξέφρασαν τη διαφωνία τους και αποδείχθηκε ότι, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες με το σεξουαλικό ερέθισμα ήταν πιο πιθανό να συμφωνήσουν με την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο συμμετέχων του αντίθετου φύλου. Οι ερευνητές ερμήνευσαν αυτή τη διαφορά ως στρατηγική για να κάνει καλή εντύπωση στον άγνωστο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα προσέγγισής του.

Στη δεύτερη μελέτη εξετάστηκε αν οι συμμετέχοντες πράγματι θα άλλαζαν τις δεδηλωμένες προτιμήσεις τους προκειμένου να προσαρμοστούν στα ιδανικά του άγνωστου σε αυτούς ατόμου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τις προτιμήσεις τους σε διάφορους τομείς της ζωής και στη συνέχεια παρακολούθησαν μια σεξουαλικά ενεργή ή ουδέτερη εικόνα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές είπαν στους συμμετέχοντες ότι θα λάμβαναν μέρος σε ένα online chat με κάποιον άλλο συμμετέχοντα του αντίθετου φύλου, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. Είδαν ένα προφίλ που υποτίθεται ότι παρουσίαζε τις απόψεις του άλλου ατόμου σε διάφορα θέματα και στη συνέχεια κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ για να το στείλουν σε αυτό το άγνωστο άτομο, βαθμολογώντας τα ίδια ζητήματα τα οποία παρουσιάζονταν και στο προφίλ του άλλου ατόμου.

Βρήκαν ότι ακόμα και ένα μη συνειδητό σεξουαλικό ερέθισμα οδηγούσε τους συμμετέχοντες να προσαρμοστούν περισσότερο στις προτιμήσεις ενός πιθανού ερωτικού συντρόφου σχετικά με τις διάφορες καθημερινές καταστάσεις. «Η επιθυμία να εντυπωσιάσουμε έναν πιθανό ερωτικό σύντροφο είναι ιδιαίτερα έντονη όταν αφορά προτιμήσεις που βρίσκονται στο κέντρο της δημιουργίας αυτού του δεσμού», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Στην τρίτη και τέταρτη μελέτη εξετάστηκε αν οι συμμετέχοντες θα έλεγαν ψέματα για τον αριθμό των προηγούμενων σεξουαλικών τους συντρόφων, με τους ερευνητές να υποθέτουν ότι πράγματι θα μείωναν τον πραγματικό αριθμό προκειμένου να φανούν πιο επιλεκτικοί στον πιθανό ερωτικό τους σύντροφο. Όπως αποδείχθηκε, οι συμμετέχοντες που ήταν πιο σεξουαλικά ενεργοί ήταν πιο πιθανό να πουν ψέματα, αναφέροντας μικρότερο αριθμό προηγούμενων ερωτικών συντρόφων στον πιθανό εραστή αλλά λέγοντας την αλήθεια σε μια τυχαία διαδικτυακή έρευνα.


Σχετικά Άρθρα