ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λύση για την στυτική δυσλειτουργία

26 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Πρόβλημα για πάνω από τους μισούς άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω είναι η στυτική δυσλειτουργία. Στα φαρμακεία και στα ιατρεία υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά πάρα πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν να ξεκινήσουν φαρμακευτική ή άλλου είδους θεραπεία.

"Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς ένα εμπόδιο, που φαντάζει ανυπέρβλητο στις ερωτικές σχέσεις. Πέρα από την απουσία ποιοτικής σεξουαλικής ζωής ευθύνεται και για την εμφάνιση έντονου άγχους και κατάθλιψης, ενώ ξέρουμε πλέον καλά ότι συσχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά", λέει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, Κωνσταντίνος A. Ρόκκας. Και συνεχίζει: "Πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να λαμβάνουμε πολλές παραμέτρους υπόψη μας. Κι αυτό γιατί εμπλέκονται τόσο οργανικοί, όσο και συναισθηματικοί παράγοντες, κάτι που, κακά τα ψέματα, καθιστά την επίλυσή του συχνά δύσκολη".

Η νέα εποχή επιτάσσει καταρχάς μια πιο φυσική στάση. Ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μετά από σειρά επιστημονικών μελετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απλές αλλαγές και παρεμβάσεις στον καθημερινό τρόπο ζωής μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση του προβλήματος.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Marc Garnick, καθηγητής Ιατρικής Ογκολογίας και Ουρολογικού Καρκίνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess του Χάρβαρντ: "φόσον διακρίνετε σημάδια, που μαρτυρούν το πρόβλημα, όπως ελαττωματική στύση λόγω χαλαρότητας ή σύντομης διάρκειας επί παραδείγματι, μπορείτε να ζητήσετε τη γνωμάτευση ενός γιατρού και εφόσον η δυσλειτουργία υφίσταται, να προχωρήσετε σε κάποιες αποτελεσματικές παρεμβάσεις".

Και επειδή όλα ξεκινούν από το πιάτο μας, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει στους άνδρες επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης, υγιές σπέρμα και καλή στύση.

"Τροφές, που περιέχουν βιταμίνη D, όπως ο σολομός και τα αυγά, κρατάνε την τεστοστερόνη στα κατάλληλα επίπεδα. Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, παράγονται στον οργανισμό ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν το μονοξείδιο του αζώτου, μια σύνθετη ουσία που συμβάλλει στην ομαλή ροή αίματος δια μέσου των αιμοφόρων αγγείων", λέει ο κ. Ρόκκας.

Και προσθέτει: «Και οι ξηροί καρποί βοηθάνε πολύ. Μια μικρή ποσότητα καθημερινά βελτιώνει τη στυτική λειτουργία, την επίτευξη οργασμού, τη λίμπιντο και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Τα φρούτα, τα όσπρια, τα λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι δρουν ενάντια στις φλεγμονές και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος».

Εξίσου σημαντικός στην επίτευξη μια σκληρής στύσης είναι και ο ρόλος της άσκησης, λένε οι ειδικοί. Ειδικά η αερόβια γυμναστική, το τζόκινγκ, το κολύμπι, η ποδηλασία, η κυκλική προπόνηση ή το γρήγορο περπάτημα, έχει φανεί από ερευνητικά δεδομένα ότι μπορεί να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους Kegel μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τη ροή αίματος προς το πέος. Σφίγγετε τους μύες, που θα χρησιμοποιούσατε για να μην ουρήσετε, για λίγα δευτερόλεπτα,  χαλαρώνετε και επαναλαμβάνετε, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παραπανίσια κιλά σχετίζονται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Όσοι άνδρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, εάν καταφέρουν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος κατά 5% - 10%, θα δουν τη σεξουαλική λειτουργία τους να βελτιώνεται.

Τώρα, αν μετά από όλα αυτά κάποιος θέλει να ξεκινήσει άλλη θεραπεία στο ιατρείο ή θέλει να πάρει φάρμακα, δεν έχει παρά να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό, ο οποίος, αφού τον εξετάσει, θα του συστήσει την κατάλληλη μέθοδο για εκείνον.

"Στο ιατρείο καταρχάς λαμβάνουμε το ιατρικό και το σεξουαλικό ιστορικό. Αυτό μας βοηθάει να καταλάβουμε εάν το πρόβλημα είναι οργανικό ή αν έχει ψυχολογικό υπόβαθρο", υπογραμμίζει.

"Έχουμε στη διάθεσή μας το πεϊκό doppler, που βοηθά στη διάγνωση της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά και άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις. Πρώτη επιλογή θεραπείας αποτελούν τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η σιλδεναφίλη, η ταδαλαφίλη, η βαρδεναφίλη και η αβαναφίλη. Πρόκειται για φάρμακα ασφαλή, εύκολα στη χρήση και αποτελεσματικά στο 70% – 80% των ασθενών. Στη δεύτερη γραμμή θεραπείας ανήκουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις, τις οποίες ο άνδρας μαθαίνει να κάνει μόνος του, όπως επίσης και η ενδοουρηθρική τοποθέτηση φαρμακευτικών ουσιών, που προκαλούν στύση".

Σε κάποιες περιπτώσεις το χειρουργείο ενδοπεϊκών προθέσεων βοηθά στην πρόκληση στύσεων. Επανάσταση στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει φέρει τα τελευταία χρόνια και η καινοτόμος θεραπεία των κρουστικών κυμάτων, που εφαρμόζεται με το μηχάνημα ED – 1000.



Σχετικά Άρθρα