ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων σήμερα

22 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Από  2020 έως το 2021 σημειώθηκε αύξηση κατά 46% στις διαδικασίες κατάψυξης ωαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 24.560 συνολικούς κύκλους. Το 2012, όταν η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) αφαίρεσε την ετικέτα «πειραματική» από τη διαδικασία, υπήρχαν μόλις 2.925 κύκλοι. Τότε, η ASRM συνιστούσε την κατάψυξη ωαρίων μόνο σε γυναίκες που υποβάλλονται σε ιατρική θεραπεία που θα μπορούσε να επηρεάσει δυνητικά τη γονιμότητα και όχι «με αποκλειστικό σκοπό την παράκαμψη της αναπαραγωγικής γήρανσης σε υγιείς γυναίκες, επειδή δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τη δεοντολογία, τους συναισθηματικούς κινδύνους. Αυτό έχει αλλάξει από τότε και η ASRM επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων που αφορά την «παράταση της δυνατότητας τεκνοποίησης» και τη «δωρεά ωαρίων». Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη...

Η λήψη της απόφασης για κατάψυξη ωαρίων, είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ωστόσο: «Χρειάζεστε πολύ περισσότερα ωάρια από ό,τι θα φαντάζεστε», σημειώνει ο Lucky Sekhon , MD, αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος και ειδικός υπογονιμότητας στο Reproductive Medicine Associates of New York (RMA). 

«Είναι σαν μια ανεστραμμένη πυραμίδα. Γι' αυτό λέω, αν είστε 35, ιδανικά θα θέλετε να καταψύξετε τουλάχιστον 15 ωάρια για να έχετε πραγματικά καλές πιθανότητες για 1 έμβρυο και μια αξιοπρεπή πιθανότητα για 2 παιδιά. Στα 35, θεωρητικά, 13 ωάρια θα επιζούσαν από την απόψυξη, 10 θα γονιμοποιούνταν, 6 θα μετατρέπονταν σε έμβρυα και 4 στα 6 από αυτά μπορεί να επιβιώσουν».

Τέλος, όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχή έκβαση. Η Elizabeth Fino, MD, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος, ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας και διευθύντρια αναπαραγωγής τρίτων στο NYU Langone Fertility, δήλωσε: 

«Τυπικά λέω στους ασθενείς να αρχίσουν να σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων γύρω στα 30. Εάν δεν έχετε σύντροφο ή δεν είστε έτοιμοι να προγραμματίσετε την οικογένειά σας μέχρι τα 32 ή τα 33, εκεί αρχίζουμε να βλέπουμε τα ποσοστά επιτυχίας των κατεψυγμένων ωαρίων να μειώνονται. Στην ηλικία των 35 έως 37 ετών, η μείωση είναι πολύ πιο σημαντική». 

Η ίδια έχει παρατηρήσει ότι οι γυναίκες στο ιατρείο της ξεκινούν τη διαδικασία όλο και νεότερες: «Πριν από 5 χρόνια, βλέπαμε κυρίως γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας των 30 και τώρα η πλειοψηφία βρίσκεται στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 30».

Σχετικά Άρθρα