Γιατί οι οικογένειες στο δυτικό κόσμο μικραίνουν όλο και περισσότερο;
16 Ιανουαρίου 2023, 18:00
Οι οικογένειες είναι μικρότερες και οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερο πριν αποκτήσουν παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων του NBC News που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας –NCHS- των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στις ΗΠΑ μειώθηκε από το 2015 έως το 2020, όπως δείχνουν στοιχεία του NCHS, με λιγότερες από 6 γεννήσεις ανά 100 γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών.
Οι κοινωνιολόγοι επεσήμαναν μερικούς παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτές τις τάσεις. Ο πρώτος είναι ότι η αντισύλληψη έχει γίνει πιο αξιόπιστη, ενώ ένας άλλος είναι ότι οι άνθρωποι παντρεύονται αργότερα στη ζωή τους και οι περισσότερες γεννήσεις στις ΗΠΑ εξακολουθούν να συμβαίνουν εντός γάμου.
«Οι άνθρωποι περιμένουν μέχρι να νιώσουν έτοιμοι να κάνουν παιδιά, έχουν μια καλή δουλειά, νιώθουν αρκετά ώριμοι για να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών, νιώθουν ότι θα έχουν έναν καλό σύντροφο», είπε η Karen Benjamin Guzzo, διευθύντρια του Κέντρου Πληθυσμού της Καρολίνας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ.
Ένας άλλος πιθανός - αν και λιγότερο σημαντικός - παράγοντας είναι οι τεχνικές ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, που βοηθούν ορισμένα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Επιπλέον, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά, σύμφωνα με την έκθεση NCHS: Το 2018, η μέση γυναίκα είχε κατά μέσο όρο ένα βιολογικό παιδί, σε σύγκριση με περισσότερα από τρία το 1960.
Το μέγεθος της μέσης οικογένειας των ΗΠΑ - που ορίζεται ως άτομα που σχετίζονται μεταξύ τους με γάμο, γέννηση ή υιοθεσία και ζουν μαζί – υπολογίζεται περίπου στα τρία άτομα, από σχεδόν τέσσερα το 1960.
Οι κοινωνιολόγοι πρότειναν ότι αυτές οι τάσεις μπορεί να αποδοθούν, σε μεγάλο βαθμό, σε οικονομικές ανησυχίες. «Η οικονομική ύφεση του 2007-2008 πραγματικά έκανε τους ανθρώπους να πουν, «Ουάου, το να έχεις ένα παιδί είναι μεγάλη δέσμευση και κοστίζει πολύ», είπε η Julia McQuillan, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει το νόμο Roe v. Wade, και οι νέοι περιορισμοί στις αμβλώσεις που ακολούθησαν σε πολλές πολιτείες , θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τάσεις γονιμότητας στις ΗΠΑ στο μέλλον, σύμφωνα με τον Michael Rendall, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Πληθυσμού του Μέριλαντ.
Tags: τοκετός, υπογεννητικότητα