ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμπεριέχονται στα ταμπόν τοξικές ουσίες;

06 September 2024, 18:00

images

Η μέση γυναίκα που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία, χρησιμοποιεί πάνω από 11.000 σερβιέτες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι αυτός ο αριθμός μπορεί να αγγίζει τα 15.000 σε ό,τι αφορά ταμπόν και σερβιέτες μαζί. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν σερβιέτες και ταμπόν σχεδόν κάθε μήνα και ότι τα τελευταία εισάγονται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή του σώματος που απορροφά πολύ εύκολα ξένες ουσίες μέσω του βλεννογόνου, είναι φυσικό να ανησυχούμε για την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Πρόσφατα, μελέτη βρήκε ίχνη 16 βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου, του αρσενικού και του καδμίου, σε 14 μάρκες ταμπόν που διατίθενται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά τα ευρήματα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων εμμήνου ρύσεως — ειδικά μακροπρόθεσμα.

Πώς, όμως, αυτά τα βαρέα μέταλλα καταλήγουν αρχικά σε ταμπόν; Η τακτική έκθεση σε τέτοια μέταλλα θα επηρεάσει την αναπαραγωγική υγεία με την πάροδο του χρόνου; Και είναι ασφαλέστερα τα βιολογικά ταμπόν, τουλάχιστον όσον αφορά την έκθεση σε χημικά;

Για να διερευνήσουν αυτές τις ερωτήσεις και άλλα, οι συντάκτες και οι συνδιοργανωτές του Medical News Today Maria Cohut και Yasemin Nicola Sakay προσκάλεσαν την Anna Pollack, PhD, MPH, καθηγήτρια Παγκόσμιας και Κοινοτικής Υγείας στο George Mason University College of Public Health, σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο podcast του In Conversation.

Η Pollack, η έρευνα της οποίας περιστρέφεται γύρω από τη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών χημικών εκθέσεων και γονιμότητας, εγκυμοσύνης και γυναικολογικής υγείας, ήταν επίσης συν-συγγραφέας μιας μεγάλης συστηματικής ανασκόπησης που εξέτασε τα είδη χημικών ουσιών που καταλήγουν σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως όπως τα σερβιέτες και τα ταμπόν και εάν μπορούν να διαταράξουν την ενδοκρινική υγεία.

Για να μάθετε περισσότερα, ακούστε το επεισόδιο podcast σε μία από τις παρακάτω διαθέσιμες πλατφόρμες:

Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/gb/podcast/in-conversation/id1569006716

Google Podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5tZWdhcGhvbmUuZm0vUkVEOTg2MTAyNTEzMA?sa=X&ved=0CBAQ27cFahcKEwiQ1aiA5tbzAhUAAAAAHQAAAAAQAQ

Spotify: https://open.spotify.com/show/3cJTrTFx933nC2Ngg7mtxm 

Σχετικά Άρθρα