Τι είναι η ''κοινωνική και συναισθηματική μάθηση''
05 Αυγούστου 2022, 18:00
Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση στοχεύει να διδάξει στα παιδιά αυτό που η CASEL, η Συνεργατική για την Ακαδημαϊκή, Κοινωνική και Συναισθηματική Μάθηση, αποκαλεί «βασικές κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες». Αυτές χωρίζονται σε πέντε βασικούς τομείς: αυτογνωσία, αυτοδιαχείριση, υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, κοινωνική επίγνωση και δεξιότητες σχέσεων. Αυτός ο τύπος διδασκαλίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960 και τις τελευταίες δεκαετίες σιγά σιγά έχει μπει στα περισσότερα σχολεία.
Η κοινωνική και συναισθηματική μάθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω συνομιλιών, ασκήσεων και δραστηριοτήτων. Οι ειδικοί λένε ότι κανένα πρόγραμμα που να ταιριάζει σε όλους δεν είναι καλύτερο για οποιοδήποτε σχολείο ή κοινότητα, αλλά ότι το να στριμώξετε τη κοινωνική και συναισθηματική μάθηση σε μια σύντομη συνεδρία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι το σωστό.
«Τα σχολεία άρχισαν όλο και περισσότερο να κατανοούν καλύτερα τις συμπεριφορές των παιδιών», είπε η Anya Kamenetz, δημοσιογράφος στον τομέα της εκπαίδευσης και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου « The Stolen Year: How COVID Changed Children's Lives, and Where We Go Now».
«Με τη κοινωνική και συναισθηματική μάθηση είδαμε μια αλλαγή από το "Τι κάνει αυτό το παιδί;" στο "Τι βιώνει αυτό το παιδί;" Αυτό κάνει όλη τη διαφορά στον κόσμο γιατί δεν έχει να κάνει με το τι δεν πάει καλά με τα παιδιά, αλλά το τι συμβαίνει με αυτά και τι συμβαίνει στη ζωή τους που τα κάνει να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο».
Η έρευνα για την κοινωνική και συναισθηματική μάθηση δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά ακαδημαϊκά καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να εστιάζουν, να έχουν αυτοέλεγχο, να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη και να δημιουργούν θετικές σχέσεις με τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι τα φροντίζουν στο σχολείο και πιστεύουν ότι οι δάσκαλοι και οι συμμαθητές τους έχουν κατά νου τα καλύτερα συμφέροντά τους, είναι πιο πρόθυμα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές προκλήσεις.
Αυτά τα οφέλη μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή καθώς τα παιδιά που έχουν περάσει από προγράμματα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης, τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας αργότερα στη ζωή τους. Μάλιστα, όσο νωρίτερα τα παρακολουθήσουν, τόσο καλύτερα.
Τελικά, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ακριβώς καινούρια. "Κάθε κουλτούρα έχει παρόμοιες έννοιες. Θέλετε το παιδί σας να μεγαλώσει για να γίνει καλός άνθρωπος", είπε ο Maurice J. Elias, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συν-συγγραφέας του "Emotionally Intelligent Parenting". Η διαφορά είναι να παίρνετε αυτή την παρόρμηση για να μεγαλώσετε σωστά τα παιδιά σας.