Προσοχή στην επιλόχειο κατάθλιψη
28 Νοεμβρίου 2019, 08:10
Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει το 15% των γυναικών που γίνονται μητέρες στο δυτικό κόσμο. Το κλάμα, ο εκνευρισμός, η υπνηλία, ο πονοκέφαλος και το αίσθημα αναξιότητας και ενοχής είναι τα βασικά συμπτώματα.
Η γυναίκα χάνει το ενδιαφέρον για οτιδήποτε αγαπούσε να κάνει, για το μωρό της, για τον εαυτό της και «βυθίζεται» σε καταθλιπτικές σκέψεις που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε τραγωδία.
Η επιλόχειος κατάθλιψη θεωρείται ότι πυροδοτείται είτε από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, τον εξαιρετικά δύσκολο τοκετό, προβλήματα στην σχέση με τον σύντροφο, κακή σχέση της λεχώνας με την μητέρα ή την πεθερά της, προϋπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα σε συνδυασμό με ένα βρέφος που είναι άρρωστο ή κλαίει συνεχώς και βέβαια ένταση που πυροδοτείται σε συνδυασμό με τις ορμονικές ανακατατάξεις στον οργανισμό της γυναίκας.
Παρόλα αυτά, η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς να υπάρχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες ενώ μπορεί να συμβαίνουν πολλά από τα παραπάνω, και η γυναίκα να μην αποκτήσει ψυχολογικό πρόβλημα. Άρα, ο χαρακτήρας και η ιδιοσυγκρασία παίζουν μεγάλο ρόλο.
Οι ειδικοί συστήνουν προληπτικά στις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μητέρες ή μόλις γέννησαν, να θηλάζουν το μωρό τους ώστε να συνδεθούν γρήγορα μαζί του, να αρχίσουν να φροντίζουν αμέσως για το σώμα, τα μαλλιά και γενικά την δική τους ομορφιά εφόσον το έχουν ανάγκη, να είναι επιεικής με τον εαυτό τους αν νιώθουν φοβισμένες ή κουρασμένες, και να ζητούν βοήθεια από τα μέλη της οικογένειάς τους όταν νιώθουν ότι χρειάζονται μισή ώρα ηρεμίας ή μια γρήγορη βόλτα για να ξεφύγουν λίγο από το σπίτι.
Ο σύντροφος, εφόσον υπάρχει, πρέπει να είναι ο πρώτος που θα ακούσει τους προβληματισμούς της νέας μητέρας για τον νέο ρόλο στην ζωή της, για τις φοβίες και τις αρνητικές της σκέψεις. Και όταν τα συμπτώματα επιμένουν επί μέρες, η γυναίκα πρέπει να οδηγείται σε ειδικό ψυχολόγο για επαγγελματική στήριξη. Ενημέρωση επίσης πρέπει να γίνεται και στον μαιευτήρα ο οποίος ίσως έχει να συστήσει κάποιο φάρμακο ή μπορεί να στηρίξει ηθικά την γυναίκα.
ΠΗΓΗ
WHO