Όχι στις εξαρτήσεις και τις υπερβολές αυτά τα Χριστούγεννα
18 Δεκεμβρίου 2021, 08:00
Η πανδημία και οι περιορισμοί μάς έχουν φέρει στα όριά μας και κάθε ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τις δυσάρεστες ειδήσεις, μάς βρίσκει κάτι παραπάνω από έτοιμους...
Τα ποτά, τα τσιγάρα, τα ξενύχτια, η άστατη και υπερβολική διατροφή με πολλά γλυκά, είναι στην πρώτη γραμμή των καταχρήσεων κατά την εορταστική περίοδο και ως ένα βαθμό, αποτελούν ένα μέσο να ξεφύγουμε από τους κανόνες και να φερθούμε χαλαρά. Να διασκεδάσουμε! Πλην όμως, όταν επί πολλές ημέρες κάνουμε όλα τα αρνητικά για την υγεία μας μαζί, τότε είναι καλό να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε επιπτώσεις. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, όσο περισσότερο καπνίζουμε, τόσο περισσότερο θα εθιζόμαστε στη νικοτίνη αλλά και στο αλκοόλ, κάτι από το οποίο δεν μπορούμε μετά να ξεφύγουμε εύκολα.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, Δρ John Dani, "η ανάγκη για κάπνισμα όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μέθης, είναι κάτι διαφορετικό και οφείλεται στην επίδραση που έχει η νικοτίνη στη μνήμη μας". Η έρευνα που πραγματοποίησε ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο η νικοτίνη επηρεάζει τους υποδοχείς μνήμης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, έβαλαν πειραματόζωα σε ένα χώρο που χωριζόταν στα δύο, με το ένα τμήμα να τροφοδοτείται με νικοτίνη και το άλλο με μια ουσία χωρίς παρενέργειες που ονομάζεται saline.
Λίγες μέρες μετά, τα ποντίκια άρχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο στο τμήμα με τη νικοτίνη, ωστόσο αυτό που εξέπληξε τους επιστήμονες ήταν η επίδραση που φάνηκε να έχει η νικοτίνη στον εγκέφαλό τους.
«Συγκριτικά με την saline, η νικοτίνη ενδυνάμωσε τις νευρικές τους συνδέσεις μέχρι και 200%. Και αυτή η ενδυνάμωση σημαίνει ότι υπήρξε δημιουργία νέων αναμνήσεων.
Ανακαλύψαμε ότι η νικοτίνη μπορούσε να ενισχύσει τις συνάψεις των νευρώνων μας μόνο όταν το κέντρο ανταμοιβής έστελνε ένα σήμα ντοπαμίνης», εξήγησε ο Δρ Dani.