Οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας συνδέονται με κινδύνους για την υγεία στην ενήλικη ζωή
23 September 2024, 07:00
Πρόσφατη μελέτη αξιολογεί τις ετερογενείς επιπτώσεις των αντιξοοτήτων της παιδικής ηλικίας στους βιοδείκτες της νόσου και στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή. Ειδικότερα, η παρούσα μελέτη στοχεύει να προσδιορίσει τη ομαδοποίηση των ατόμων με βάση την έκθεσή τους σε διάφορες δυσάρεστες εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία με 20 καταστάσεις υγείας και 25 βιοδείκτες άγχους και ασθενειών να έχουν ληφθεί υπόψη.
Σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλά επίπεδα στρες, εκείνοι στην κατηγορία υψηλών επιπέδων στρες, είχαν υψηλότερα επίπεδα βιοδεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και του μορίου διακυτταρικής προσκόλλησης (I-CAM) και επιδεινωμένη μεταβολική υγεία, όπως αποδεικνύεται από τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την ινσουλίνη, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), καθώς και τα χαμηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Οι γυναίκες με υψηλό στρες, είχαν υψηλότερο ΔΜΣ, ινσουλίνη, αντίσταση στην ινσουλίνη και επίπεδα τριγλυκεριδίων, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στα ούρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες με χαμηλότερα επίπεδα στρες.
Οι άνδρες με υψηλό στρες, διέτρεχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες καταστάσεις υγείας σε σύγκριση με τους άνδρες με χαμηλό στρες, συμπεριλαμβανομένων των κυκλοφορικών προβλημάτων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της νόσου του θυρεοειδούς, των προβλημάτων χοληστερόλης, του καρκίνου, της κατάθλιψης και της αρθρίτιδας.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες με λιγότερο στρες, οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα στρες, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν 18 από τις 20 καταστάσεις υγείας που αξιολογήθηκαν, εκτός από το γλαύκωμα και τους θρόμβους αίματος. Οι γυναίκες με μέτριο στρες, ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν προβλήματα χοληστερόλης, νόσο του θυρεοειδούς και κατάθλιψη.
Ακόμη, τα υψηλά επίπεδα σωματικής κακοποίησης, συσχετίστηκαν με υψηλότερους δείκτες μεταβολισμού γλυκόζης για τις γυναίκες. Η συναισθηματική κακοποίηση και παραμέληση, συσχετίστηκαν πιο έντονα με προβλήματα στο κυκλοφορικό, προβλήματα θυρεοειδούς και γλαύκωμα για τους άνδρες και, σε μικρότερο βαθμό, με προβλήματα συμπεριφοράς ή ψυχικά προβλήματα.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι οι διαφορετικοί στρεσογόνοι παράγοντες κατά την παιδική ηλικία, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στους βιοδείκτες και στην υγεία, με την απόκλιση μεταξύ των φύλων να είναι εντυπωσιακή.
Συνολικά, αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν πώς οι δυσάρεστες εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία σχετίζονται με την υγεία και τη βιολογία των ασθενειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή.
Η τρέχουσα μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη εξέτασης για στρεσογόνους παράγοντες πρώιμης ζωής, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πλήθους παθήσεων στην ενήλικη ζωή.