Ο πόνος και οι δοκιμασίες της ζωής μάς κάνουν να συγχωρούμε πιο εύκολα
25 Δεκεμβρίου 2023, 08:00
Οι πάσχοντες από χρόνιο στρες, είναι πιο πρόθυμοι να συγχωρέσουν, σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν το καθημερινό, συνηθισμένο σε όλους μας άγχος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology and Special Education και κάτι μάς λέει για τον ανθρώπινο πόνο...
Οι ερευνητές συσχέτισαν την αυθεντικότητα της προσωπικότητας και την ικανότητα να συγχωρεί υπό συνθήκες άγχους. Η ικανότητα της συγχώρεσης πρόσφατα αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από τη ρωσική ψυχολογία της προσωπικότητας. Είναι η πρώτη φορά που εξετάζονται συνδυαστικά η αυθεντικότητα, η ικανότητα της συγχώρεσης και τα επίπεδα άγχους. Η καθηγήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Higher School of Economics (HSE), Sofya Nartova-Bochaver, συνεργάστηκε με τη συνάδελφό της Violetta Park για να εξετάσουν 140 νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 16 έως 40 ετών, με ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια.
Η μελέτη συμπεριέλαβε στοιχεία από ευκατάστατους φοιτητές πανεπιστημίου που ζουν στη Μόσχα, φοιτητές σε ένα από τα διεθνή πανεπιστήμια της ρωσικής πρωτεύουσας που βιώνουν καθημερινό στρες λόγω των υποχρεώσεων και ασθενείς ενός κέντρου αποκατάστασης με σοβαρές κακώσεις της σπονδυλικής στήλης.
Τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι τα άτομα με χρόνιο στρες, επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα αυθεντικότητας αλλά και συγχώρεσης. Τα σχετικά ευκατάστατα άτομα παρουσίασαν μέτρια αποτελέσματα, ενώ η ομάδα του καθημερινού στρες παρουσίασε τα χαμηλότερα επίπεδα και των δύο δεικτών.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι η μεγαλύτερη τάση για συγχώρεση μεταξύ των εκπροσώπων της ομάδας του χρόνιου στρες συσχετίζεται με το φαινόμενο της μετατραυματικής ανάπτυξης. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν μια αντικειμενικά δύσκολη καθημερινότητα, οι φυσιολογικές σωματικές αισθήσεις τους έχουν αλλάξει και πολλές ικανότητες έχουν χαθεί. Άρα, είναι πιο πιθανό να ανακάλυψαν τον πραγματικό σκοπό της ζωής τους και τις πιο σημαντικές αξίες.