Mακροπρόθεσμα οφέλη στα προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους
02 Απριλίου 2023, 08:00
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θέλησαν να κατανοήσουν εάν τα προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη για πάνω από 1 έτος. Oι ερευνητές αναζήτησαν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που ανέφεραν καρδιαγγειακά και μεταβολικά (σχετιζόμενα με τον διαβήτη) αποτελέσματα σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες που συμμετείχαν σε προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους.
Τα αποτελέσματα στα οποία επικεντρώθηκαν ήταν:
-Η εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και ο θάνατος που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
-Η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης.
-Οι αλλαγές σε συστολική αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ορού, γλυκόζη αίματος και μετρήσεις ινσουλίνης.
Μεταξύ 17.085 μελετών, διαπιστώθηκαν μόνο 124 τυχαιοποιημένες δοκιμές που ανέφεραν τουλάχιστον μία καρδιομεταβολική έκβαση με τουλάχιστον 12 μήνες παρακολούθησης.
Οι ερευνητές βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι, σε σύγκριση με προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους χαμηλότερης έντασης ή με την απώλεια βάρους χωρίς υποστήριξη, τα προγράμματα συμπεριφορικής διαχείρισης βάρους, οδήγησαν σε χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη αναλογία ολικής και '''καλής'' χοληστερόληw και χαμηλότερη HbA1c (μέτρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3 μήνες).
Αυτοί οι βελτιωμένοι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, εκτός από το γλυκαιμικό έλεγχο, παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια των 5 ετών μετά το τέλος του προγράμματος, αν και η ανάκτηση βάρους μείωσε αυτά τα ευνοϊκά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.
Τα διαθέσιμα δεδομένα έδειξαν ότι τα προγράμματα διαχείρισης βάρους συμπεριφοράς, καθυστέρησαν επίσης την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο, πολύ λίγες μελέτες έχουν μετρήσει αυτές τις ασθένειες για να επιτρέψουν στους ερευνητές να βγάλουν συμπεράσματα υψηλής βεβαιότητας.
Οι ερευνητές βρήκαν σαφείς ενδείξεις ότι, σε σύγκριση με προγράμματα διαχείρισης βάρους συμπεριφοράς χαμηλότερης έντασης ή χωρίς υποστήριξη απώλειας βάρους, τα προγράμματα διαχείρισης βάρους συμπεριφοράς οδήγησαν σε χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη αναλογία ολικής χοληστερόλης προς καλή χοληστερόλη και χαμηλότερη HbA1c (ένα μέτρο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 3 μήνες).
Ωστόσο, ο Δρ Naveed Sattar, Ph.D., καθηγητής και επίτιμος σύμβουλος Καρδιαγγειακής και Μεταβολικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σημείωσε ότι, σε κλινικές δοκιμές μέχρι σήμερα, «οι αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου φαίνονται μέτριες, έτσι ώστε οποιαδήποτε εμφανή καρδιαγγειακά οφέλη είναι πιθανότατα μάλλον μέτρια με κάπως μεγαλύτερα οφέλη στη μείωση του κινδύνου διαβήτη (καθώς η απώλεια βάρους συνδέεται πιο έντονα με τον κίνδυνο διαβήτη παρά με την αθηροσκλήρωση)".