ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναμνήσεις αποθηκευμένες εκεί που δεν το περιμέναμε....

12 Νοεμβρίου 2024, 18:00

images

Μελέτη δείχνει ότι τα κύτταρα των νεφρών και των νευρικών ιστών, μαθαίνουν και δημιουργούν αναμνήσεις με τρόπους παρόμοιους με τους εγκεφαλικούς νευρώνες. Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλός μας - και, συγκεκριμένα, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα - αποθηκεύει αναμνήσεις. Όμως ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι κύτταρα από άλλα μέρη του σώματος, εκτελούν επίσης μια αντίστοιχη λειτουργία, ανοίγοντας νέα μονοπάτια για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της μνήμης και δημιουργώντας τη δυνατότητα ενίσχυσης της μάθησης και θεραπείας παθήσεων που σχετίζονται με τις αναμνήσεις.

«Η μάθηση και η μνήμη συνδέονται γενικά με τον εγκέφαλο και τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι και άλλα κύτταρα στο σώμα μπορούν να μάθουν και να σχηματίσουν αναμνήσεις», εξηγεί ο Nikolay V. Kukushkin του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο τύπους ανθρώπινων μη εγκεφαλικών κυττάρων (ένα από νευρικό ιστό και ένα από ιστό νεφρού) σε ένα εργαστήριο και τα εξέθεσαν σε διαφορετικά πρότυπα χημικών σημάτων - ακριβώς όπως ο εγκέφαλος -τα κύτταρα εκτίθενται σε μοτίβα νευροδιαβιβαστών όταν μαθαίνουμε νέες πληροφορίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα μπορούσαν να καθορίσουν πότε οι χημικοί παλμοί, οι οποίοι μιμούνταν εκρήξεις νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, επαναλαμβάνονταν αντί να παρατείνονται απλώς - ακριβώς όπως οι νευρώνες στον εγκέφαλό μας μπορούν να συγκρατήσουν πληροφορίες καλύτερα όταν κάνουμε ενδιάμεσα διαλείμματα και όχι όταν προσπαθούμε να υπερφορτώσουμε ασταμάτητα τον εγκέφαλο με πλήθος νέων δεδομένων.

«Δείχνει ότι η ικανότητα μάθησης από την επανάληψη με διαλείμματα, δεν είναι μοναδική για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι μια θεμελιώδης ιδιότητα όλων των κυττάρων».

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι τα ευρήματα όχι μόνο προσφέρουν νέους τρόπους μελέτης της μνήμης, αλλά δείχνουν επίσης πιθανά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία.

«Ταυτόχρονα, υποδηλώνει ότι στο μέλλον, θα χρειαστεί να αντιμετωπίζουμε το υπόλοιπο σώμα όπως και τον εγκέφαλο - για παράδειγμα, σκεφτείτε τι θυμάται το πάγκρεάς μας σχετικά με το πρότυπο των προηγούμενων γευμάτων μας για να διατηρήσουμε υγιή επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή να εξετάσουμε τι θυμάται ένα καρκινικό κύτταρο για το πρότυπο της χημειοθεραπείας», κατέληξε ο Kukushkin.

Σχετικά Άρθρα